Két lábatlani óvodában 130 gyerek és pedagógus lett rosszul, hétfőre rendkívüli szünetet rendeltek el

2019.02.03. 19:45

"Ételtől lett rosszul több mint 130 gyerek, több pedagógus a Komárom-Esztergom megyei Lábatlanon. Mindkét óvodában, bölcsődében iskolában és idősek között is hányás hasmenés tört ki január 31-én pénteken éjszaka! Valószínű a pénteki túrós tésztától lettek rosszul de az is lehet, hogy a csütörtöki vadastól. Van olyan idős aki kórházba került!"

- írta nekünk egy olvasónk. Hozzátette, hogy úgy tudja, csak hétfőn lesz közegészségügyi vizsgálat, de tudni véli, hogy "gőzerővel" takarítják az intézményeket, és az éttermet is, ahol az ételt készítik. Egy másik olvasónk, akinek a gyermeke rosszul lett, még pénteken fordult levélben az ÁNTSZ-hez, hogy vizsgálják ki az esetet.

Kép 012
Fotó: Lábatlan.hu

A Komárom-Esztergom megyei településnek van egy nyilvános Facebook-csoportja, a LábatlaNEWS, ahol a településen élők számára fontos információkat osztják meg. Itt látható, hogy a helyi védőnő szombaton este a következőt írta ki:

Kedves Szülők!

Gondolom már mindenkihez eljutott a hír, hogy egy hányós/hasmenéses vírus végigment péntek éjjel az ovis és iskolás gyermekeken és pedagógusokon. Eddigi számolások alapján már elértük a 130 főt. A gyermekorvosok azt kérik, hogy aki átesett a fertőzésen, lehetőleg hétfőn tartsa még otthon gyermekét (igazolhatja a szülő), hogy az egészséges gyermekeket/pedagógusokat megvédjük. Egyenlőre nem tudni, hogy mi okozta, a vizsgálatok elkezdődtek. A betegeknek jobbulást kívánok!

Ez pedig a polgármester közleménye volt szombaton:

"Kedves Szülők, Pedagógusok! Ma délelőtt értesültem a történtekről, amit nagyon sajnálok. Jobbulást kívánok a gyerekeknek és a pedagógusoknak. Haladéktalanul felvettem a kapcsolatot az intézményvezetőkkel és amint lehetséges tájékozódom a Népegészségügynél is. Ha új információ jut a birtokomba, úgy ezen a fórumon is tájékoztatom Önöket. Természetesen a megbetegedés okának kiderítése után megteszem a szükséges intézkedéseket. Dinnyés István, polgármester"

Végül Ráczné Fülöp Erzsébet, óvodai intézményvezető a következőt írta ki:

"A gyermekeket és felnőtteket is érintő hányás , hasmenés miatt hétfőn mindkét óvodában és a bölcsődében rendkívüli szünetet rendelek el"

Hozzátette, "a probléma kivizsgálása megkezdődött, a további lépésekről a későbbiekben tájékoztatom Önöket".

A Lábatlani Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője pedig azt írta egy posztban, hogy az iskolában megszokott rend szerint lesz oktatás, csak a délutáni  szakkörök és foglalkozások maradnak el, napközi lesz. "Ebben csak akkor lehet változás, ha az ÁNTSZ-től, vagy a Tiszti Főorvostól más utasítást nem kapok. A fertőzés okai ismeretlenek még, eredetét az ÁNTSZ fogja vizsgálni. Hétfőn reggel az osztályfőnökök felmérik a hiányzásokat, azok okait. Közétkeztetés lesz. Az iskola fertőtlenítéséről gondoskodtam" - írja.

A kommentek alapján úgy tűnik, a szülők furcsállják, hogyan lesz közétkeztetés, miközben éppen azzal volt gond a többi helyen, vizsgálati eredmény pedig még nincs.  • Hírek
  • Csok