Elemér
0 °C
10 °C

Rendőrség: A sebességellenőrzés előzetes bejelentés nélkül is törvényes

2019.02.04. 16:01

A rendőrség nem jár el törvénytelenül, amikor nem közli előre a közúti sebességellenőrzések helyét és idején - jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője, miután több hírportál azt írta: az országos főkapitány erre vonatkozó utasítása jogszabálysértő, mivel a rendőrségi törvény ugyanis előírja, hogy előzetesen nyilvánosságra kell hozni a megfigyelt területre vonatkozó adatokat.

Óberling József szerint ugyanakkor

az ORFK tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a közlekedési fegyelem megbomlása miatt szigorítják a sebességellenőrzéseket, nem fogják például közzétenni a mérések tervezett helyszínét, és civil járművekkel is ellenőriznek.

Mint mondta, a törvény feljogosítja arra a rendőrséget, hogy intézkedéseiről hang- és képfelvételt készítsen, ezt pedig nem kötelessége sem előre bejelenteni, sem táblákkal figyelmeztetni rá.

Óberling szerint tavaly az év első nyolc hónapjában harminccal többen haltak meg az utakon, mint 2017 azonos időszakában. A 2018 egészére vonatkozó előzetes adatok viszont azt mutatják, hogy helyes volt a szeptemberben bejelentett szigorítás, mert az év egészét tekintve 2017-hez képest már nem nőtt a halálos áldozatok száma.