12 éve melegszépségversenyen indult a megzsarolt bajai lángosos

2019.02.07. 15:16
Korábban sem titkolta melegségét a bajai lángosos, akit állítása szerint egy névtelen levélben zsaroltak meg a szexuális orientációjával. Szerinte a mostani coming out mégis azért coming out, mert indul a választásokon, és a zsaroló valószínűleg azt hitte, soha nem vállalta a dolgot.

Szabó Richárd vagyok. Egyéni vállalkozó. Nyolcgyermekes apa. Hívő, keresztény. És meleg. Igen, meleg.

Ezekkel a drámai szavakkal jelentette be a Facebookon hétfő este az egykori bajai lángosos, hogy egy névtelen levelet talált a postaládájában. A levélben pedig - elmondása szerint - azzal zsarolták az ellenzéki tüntetéseken résztvevő, politikusi pályára készülő férfit, hogy nyilvánosságra hozzák a szexuális orientációját. A videóban felolvasta a levelet:

vagy abbahagyod a Fidesz támadását, vagy mindenki megtudja, hogy homoszexuális vagy.

"Sokat gondolkodtam" - kezdte a Facebookon tett coming outot a férfi, aki azt is megjegyezte, hogy előzőleg beszélt erről a családjával: "mindenkit értesítettem a családomból, mert tudniuk kell erről, hogy ezt a történetet elmondom és bejelentem. Még mielőtt egy lejárató hadjáratot indítanának ellenem."

12
Fotó: Facebook

A videó alapján, amely végigsöpört a sajtón, azt gondolhatjuk, hogy a névtelen zsaroló még a legbelsőbb magánügyét is nyilvánosságra hozza, ha Szabó nem hagyja abba a Fidesz támadását.

Nem félek, elmondtam. (...) Őszinte voltam hozzátok. Ennek ellenére is azt mondom, hogy meg fogom magam mérettetni az önkormányzati választáson még akkor is, ha ezzel próbálnak engem eltávolítani.

A videó melletti Facebook-kiírásban Szabó ugyan nagyon finoman célzott arra, hogy eddig sem titkolta a melegségét -  "nem kérkedem vele, nem járok melegfelvonulásra, ámbár egyszer kiváncsiságképpen elmentem" - sem a videón, sem a kiírásban azonban nem szerepelt az az információ, hogy korábban nyilvánosan vállalta már a homoszexualitását.

Rátaláltunk ugyanis egy 2007-es Velvet-tudósításra a Mr. Gay Hungary melegszépségversenyről, amelyen Szabó Richárd maga is elindult. 

A tudósítás szerint "az ötgyerekes családapa ugyanis csak részt venni jött. (...) Richárdot családja mindenben támogatja és szurkolnak neki. Amire a legbüszkébb, az kedves és toleráns felesége. A hölgy egyébként már a második neje, aki kezdettől fogva tisztában volt a férfi beállítottságával." Szabó a verseny előtt a Színes Bulvár Lapnak is nyilatkozott (a Velvet idézte ezt is): "azért jelentkezett a versenyre, hogy felhívja a figyelmet arra, hazánkban rengeteg meleg férfi él heteroszexuális kapcsolatban."

Megkérdeztük ezután Szabót, miért nem ejtett szót erről a kitárulkozó videóban, hogy korábban már coming outolt. Szabó megerősítette, hogy ő indult a Mr. Gay Hungary-n, "soha nem mondtam, hogy nem vállaltam a másságomat.

A coming out azért coming out, mert a választáskon indulok. Szerettem volna, hogy tisztában vannak ezzel a választók.

Szabó azt is mondta, nem szerette volna azt sem, hogy a jobboldal a "saját szája íze szerint tálalja a sztorit". Mai fejjel hibának tartja, hogy annak idején elment a szépségversenyre, mert nem akarja, hogy "ezzel a rendezvénnyel azonosítsák", a magyar társadalom még nincs felkészülve erre.

Arra a kérdésünkre, hogy szerinte hogy zsarolhatták volna ezzel az információval, ha egyszer már nyilvánosságra hozta (cikkek is megjelentek róla), azt válaszolta: biztosan azt hitték, hogy soha nem vállalta a dolgot. Szabó azt is hozzátette, hogy korábban egy melegbárban volt rendezvényszervező, és Ásotthalmon is tüntetett a melegjogokért, amikor Toroczkai László polgármester a melegellenes rendelet elfogadására készült.

A zsaroló levélról pedig azt mondta, nem tesz egyelőre feljelentést az elkövető ellen. "Minek tegyek felejelentést? hogy még jobban meghurcoljanak?" - válaszolta kérdésünkre.