Hétfőn jön Pompeo Budapestre

2019.02.07. 09:51

Hétfőn látogat Budapestre az amerikai külügyminiszter. Mike Pompeo előtt utoljára Hillary Clinton járt külügyminiszterként, 2011-ben.

Az amerikai külügyminiszter magyarországi látogatásának szervezője a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), az egyeztetések még folynak, a KKM később közöl további részleteket – tudatta az MTI. 

A látogatás ténye rövid bizonytalanság után szerdán vált ismertté, a pontos időpont pedig csütörtökön.

Szijjártó Péter külügyminiszter a látogatásról az MTI-nek azt mondta, Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak.

Mára el lehet mondani, hogy a politikai kapcsolatrendszerünk is lassan eléri a gazdasági és védelmi együttműködés szintjét.

Úgy látja, ennek egyértelmű jele, hogy nyolc év után újra Magyarországra látogat az Egyesült Államok külügyminisztere.

Szijjártó Péter szerint ez azt bizonyítja, hogy Magyarország olyan megbízható NATO-szövetséges, amely elkötelezett támogatója a NATO megerősítésének és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció keretében az Egyesült Államok globális terrorellenes törekvéseinek.

Szerinte a két ország gazdasági együttműködése soha nem volt olyan jó, mint jelenleg. 1700 amerikai vállalat 105 ezer magyarnak ad munkát, és az amerikai cégek folyamatosan keresik az újabb beruházások lehetőségét Magyarországon

A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány mindig a kölcsönös tiszteletre alapozta külpolitikáját.

Magyarország soha nem állt be abba az európai mainstream "politikai kórusba", amely Donald Trump elnök hivatalba lépése óta folyamatosan kritizálja a republikánus adminisztráció kül- és belpolitikai intézkedéseit.

A kétoldalú politikai együttműködésnek újabb lendületet adott, hogy mindkét kormány a saját állampolgárai biztonságát tekinti elsődlegesnek, és ezért az illegális migrációval szemben határozottan állást foglal. Ez abból is látszott, hogy az ENSZ globális migrációs csomagjával szemben ez a két ország lépett fel a leghatározottabban és a leghangosabban.

Szijjártó elmondta, hétfőn közös sajtótájékoztatót tart amerikai kollégájával, aki találkozik a honvédelmi miniszterrel, és Orbán Viktor miniszterelnök is fogadja.

Orbán Viktor kormányfő a V4-ek pozsonyi találkozóján a Hvg.hu cikke szerint azt mondta, hogy az amerikai külügyminiszterrel való találkozón katonai és biztonsági kérdések lesznek napirenden.

Különösképpen beszélnünk kell Ukrajnáról. Ukrajna Magyarország szomszédja, ugyanakkor Magyarország véleménye nehézséget okoz Ukrajna és a NATO-együttműködésben. Magyarországon egy ukránbarát kormány van, Ukrajnában viszont egy magyarellenes kormány van, ebből pedig konfliktusok adódnak.