A zuglói önkormányzat szerint minden rendben a fizetős parkolási rendszerrel

2019.02.07. 18:57

Ráfizetéses az önkormányzatnak a fizetős parkolás üzemeltetése Zuglóban, derült ki azokból az adatokból, amelyeket Várnai László, a CivilZugló képviselője tett közzé blogbejegyzésében. Erre reagált most a zuglói önkormányzat egy közleményben.

A közleményben kiemelik, hogy bár úgy tűnhet, probléma van a rendszerrel, valójában nincs, és erről különben sem a zuglói önkormányzat tehet.

  • Egyrészt a parkolási rendszer költségvetésének tervezésekor a hatályos fővárosi parkolási rendeletet vette figyelembe a kerület, ami viszont a zuglói üzemeltetés elindulása után két hónappal megváltozott. A parkolási díjak csökkentése miatt  Zugló évente 120 millió forintot veszít.
  • Másrészt a Városliget területén történő fizetőparkolás 2017. november 5-i átalakítása miatt Zuglónak havonta 11 millió forint bevételkiesése keletkezett a tervezetthez képest, ez éves szintre vetítve 132 millió forint.
  • Harmadrészt van évente 130-150 millió forintnyi bevétele az önkormányzatnak a pótdíjakból, amelyeket viszont időbe telik behajtani.
  • Negyedrészt pedig ez amúgy is hosszú távú projekt, így ráér még megtérülni a befektetés.  

A közlemény szerint Várnai László a fentiekkel tisztában volt, és csak azért közölt félrevezető részinformációkat, hogy politikai hasznot szerezzen a közvélemény félrevezetésével.