Óbuda polgármestere úgy kiakadt egy cikken, hogy törvényben íratná elő, hogyan kell újságot írni

2019.02.08. 10:35

A 24.hu január végén arról írt, hogy Budapesten közel 4 ezer önkormányzati lakás áll üresen, a bérlakások csaknem tíz százaléka nincs kiadva. A cikket, amit az Index is szemlézett, a lap a kerületektől és a fővárostól kapott adatok alapján írta.

Nem tetszett sajnos az anyag Bús Balázs óbudai polgármesternek, szerinte ugyanis a lap önkényesen használta és értelmezte a kapott adatokat, és nem jelezte, hogy Óbuda esetében például a 184 üres önkormányzati lakásból "32 bérlőkijelölési joggal érintett, 79 lakás bérbeadása folyamatban van (...), 53 lakás (...) jelenleg bérbeadásra nem alkalmas, valamint 20 üres nyugdíjasházi lakás van". Vagyis a kerület esetében az összes üres bérlakás indokoltan nincs kiadva.

Az idézet a polgármester csütörtök esti Facebook-posztjából származik. Bús ebben jelentette be, hogy a 24.hu eljárása miatt javaslatára a kerület képviselő-testülete az 2011-es információszabadság-törvény módosítását kezdeményezi. A módosítás lényege az, hogy ha valaki közérdekű adatot igényel (így tett a 24.hu), a kikért adatokat változtatás nélkül, teljes terjedelemben lehessen csak megjelentetni.

Bús Balázs polgármester meggyőződése, hogy a törvényi előírások ilyen formában történő módosítása az állampolgárok korrekt és tisztességes tájékoztatását szolgálja és elejét veszi a hamis és valótlan állításoknak, téves következtetéseknek, amelyek nem szolgálják a társadalom érdekét.

A testület csütörtökön fogadta el a javaslatot, amit a Fidesz-KDNP, az LMP és a Jobbik képviselői támogattak, az MSZP, az Együtt és a PM nem.

Az óbudai kezdeményezés több szempontból is érdekes. Egyrészt önmagában meglepő, hogy egy önkormányzat, amikor az üres lakásairól cikkeznek, fontosabbnak tartja a sajtó megregulázását, minthogy a lakhatatlan lakások felújításával, vagy annak akadályaival kezdjen foglalkozni.

Búsnak abban sincs igaza, hogy a 24.hu inkorrekten járt volna el. A cikkben konkrétan szerepel, hogy az üresen álló lakások zöme az önkormányzatok szerint lakhatatlan:

A 2018. végi adatok alapján tehát a fővárosi bérlakások csaknem tíz százaléka nincs bérbe adva különböző indokok – főként azok lakhatásra alkalmatlan állapota – miatt.

Az, hogy ezt a tényt a lap nem tüntette fel az összes kerületre kiterjedő, részletes bontásban, a lap szuverén szerkesztési döntése, de nem tekinthető "hamis és valótlan állításnak".

A legkülönösebb azonban az, hogy az óbudai törvénymódosítási javaslat az információszabadság teljes félreértésén alapul. A közérdekű adatok nyilvánossága és kötöttségek nélküli terjesztése ugyanis alkotmányos alapjog, és az adatnyilvánosságot pont az önkormányzat javaslata korlátozná. Az önkormányzat egyébként sincs kiszolgáltatva a sajtónak, a saját felületein minden információt belátása szerint publikálhat.

Erről Nehéz-Posony Kata ügyvéd írt válaszában Bús Balázsnak, megemlítve azt is, hogy a nyilvánosságért aggódó Bús törölte a posztja alól a kezdeményezést kritizáló hozzászólásokat.