Évekig 800 ezres fizetést kapott Palkovics az MTA-tól, pedig nem is publikált

2019.02.15. 10:00

A Magyar Tudományos Akadémia egyes munkatársai úgy vesznek fel fizetést az akadémiától, hogy évek óta nem is publikálnak - egyebek mellett ezt is az akadémia szemére veti a kormányzat, amikor amellett érvel, hogy át kell alakítani a tudományos finanszírozási rendszert. (Ezt az érvet a Figyelő hozta le, majd később kiderült: olyanokat listázott, akik publikáltak, vagy azért nem publikáltak, mert szülési szabadságon voltak.)

A Magyar Narancs ennek kapcsán felidézi: Palkovics 2006-ban lett az MTA levelező tagja, 2013 óta pedig a rendes tagja. Emellett az ezredforduló óta az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének, a SZTAKI-nak a munkatársa. A jelenlegi miniszter a lap szerint úgy kapott fizetést mindkét helyről, hogy utoljára 2014-ben publikált. Legalábbis sem saját doktori oldalán, sem az MTA hivatalos publikációs jegyzékében, a Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT) , sem a SZTAKI publikációs jegyzékében nincs nyoma újabb tudományos tevékenységnek - írja a lap.

Az Akadémia rendes tagjaként havi 455 ezer forintot kap Palkovics, míg a SZTAKI-tól (legalább tavaly júniusig) havi 800 ezer forintot kapott. 

A törvény szerint az akadémikusnak "tudományos alkotómunkájára, tudományos teljesítményére tekintettel” jár a tiszteletdíj, a SZTAKI viszont külön szerződés alapján fizetett Palkovicsnak. A 2000-ben kötött szerződés előírta az évi 2 publikáció megjelenését, és bár később többször módosították a szerződését, de egyik módosításból sem derül ki, hogy a publikációs kötelezettségét eltörölték volna.

A harmadik szerződésmódosításból kiderül, hogy Palkovics szerződése lejár, és megköszönik eddigi munkáját, ugyanakkor besorolása és illetménye nem módosult. A dátumot ugyan kitakarták, de a szerződést az az Inzelt Péter írta alá igazgatóként, aki 2015-ig állt az intézmény élén. "Ez azonban újabb kérdéseket vet fel, hiszen vagyonnyilatkozatai alapján Palkovics 2016 januárjában még 400 ezer forintot kapott a SZTAKI-tól, 2017-től kezdve 2018 júniusáig viszont már havi bruttó 800 ezer forintos SZTAKI-tól származó jövedelemről számolt be a miniszter – úgy, hogy ekkor már évek óta nem publikált. Tudományos tevékenységet sem nagyon végezhetett, hiszen 2014 és 2018 között oktatásért felelős államtitkárként dolgozott az Emberi Erőforrások Minisztériumában, emellett 2016-tól kormánybiztos is, de a SZTAKI-s fizetését még ekkor is felvette" - írja a Magyar Narancs.