2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Az Országgyűlés Hivatal szerint legitimek a parlamenti szavazógépek

2019.02.15. 15:03

Az Országgyűlés Hivatalának szerint szabályos a parlamenti szavazógépek kártya nélküli működése, ezt azután közölték, hogy a Demokratikus Koalíció pénteken sajtótájékoztatón arra kérte Kövér László házelnököt, adjon engedélyt az ellenzéki pártoknak a parlament elektronikus szavazógépeinek és az azokat működtető rendszernek az átvizsgáltatására. 

A DK-s Oláh Lajos országgyűlési képviselő a kezdeményezést azzal indokolta, hogy tavaly december 12-én, amikor a parlament többek között a munka törvénykönyvének módosításáról döntött, a szavazógépek képviselői kártya nélkül is működtek.

Oláh elmondta, amennyiben Kövér László visszautasítja a DK kérését, és nem engedi auditáltatni a rendszert, akkor az annak beismerése, hogy csalni lehet a parlamenti szavazórendszerrel. Felmerül az a kérdés is, hogy eddig hányszor hibásodott meg a rendszer úgy, hogy arról az ellenzéki képviselők nem is tudtak - mondta. 

A hivatal a december 12-i ülésnap után kiadott közleményében azt írta: az ülésnapon követett, a szavazatszámláló gép alkalmazásával lefolytatott szavazási eljárás minden tekintetben megfelelt az országgyűlési törvényben foglalt, a személyes joggyakorlás kötelezettségét előíró rendelkezésnek, függetlenül attól, hogy a képviselőknek szavazataik leadásához nem kellett azonosító kártyáikat elhelyezni a szavazatszámláló gépben.

A rendszer ugyanis enélkül is alkalmas arra, hogy a politikai megállapodás alapján elfogadott ülésrendben a saját üléshelyéről szavazó képviselőt név szerint azonosítsa, indokoltak. 

Az automatikusan rögzített szavazási eredmények nyilvánosak, az Országgyűlés honlapján megismerhetők - írta a hivatal megjegyezve: az ellenzéki képviselők is ily módon adták le voksukat az akciót kiváltó munkatörvénykönyvének módosításánál.

(MTI)