Novák Katalin nyílt levélben szólította fel bocsánatkérésre a svéd szociális minisztert

2019.02.16. 10:31

Pénteken írtuk meg, hogy bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a budapesti svéd nagykövetet a svéd szociális ügyekért felelős miniszter Magyarországot bíráló megjegyzése miatt.

Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter azt a megjegyzést tette közzé a Twitteren: "riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több "igazi" magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek"

Most Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára reagált egy hosszabb írásban a svéd politikus megjegyzésére. A Magyar Hírlapban megjelenő írásban Novák bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert.

Novák azt írta, megdöbbenéssel értesült arról, hogy a múlt vasárnap bejelentett családvédelmi akciótervről azt állította a svéd politikus, hogy "a 30-as évek Németországát idézi, és a kormányunk kihasználja a magyar nőket". Majd azt írja

határozottan visszautasítom az Ön vádaskodását. Szokatlan és barátságtalan, hogy egy európai kormánytag egy másik európai kormányt ítéljen el belpolitika döntései miatt ily módon és ilyen stílusban, anélkül, hogy előtte legalább informálódott volna a hagyományos diplomáciai csatornákon keresztül.

Novák az írásban azt is felveti a svéd szociáldemokrata politikusnak, hogy azzal az MSZP-vel működnek együtt, amelyik párt a szélsőséges Jobbikkal is szövetségre lépne. De a legstílusosabban bevitt jobb horog az írás elején Nováktól mégis ez:

Először is hadd gratuláljak ahhoz, hogy négy hónapos küszködés után nemrég sikerült megalakítani a svéd kormányt.  • Hírek
  • Csok