Elemér
-1 °C
10 °C

Leégett a menhely, menniük kell a pitbullokkal

902A8042
2019.02.16. 21:06
Megvadított, borzalmas körülmények között tartott pitbull kutyákat fogad be Teréz és Krisztián, hogy megszelidítsék, neveljék őket. A menhely épülete január végén leégett, a telephely tulajdonosa pedig az interneten hirdeti a kiadó telket. 15 pitbullal keresnek új helyet.

Vidáman ugrálnak és futkároznak az első ránézésre ijesztő, termetes pitbullok a 11. kerületi Cerberos Pit Bull rehabilitációs központban, amikor kiengedik őket a kennelekből a hatalmas udvarra.

A kanokat csak külön-külön lehet szabadon engedni, különben összeverekednének, a szukák azonban jól megvannak egymással. Sőt, hárman közülük jelenleg együtt élnek egy lakókocsiban, a többiek pedig a félig leégett ház földszintjén kialakított kennelekben alszanak. 

A lángok közül mentették a kutyákat

Január 27-én hajnalban gyulladt ki a kétszintes épület a Balatoni út mellett, valószínűleg egy hibás elektromos vezeték okozhatta a tüzet. Gál Teréz, a rehabilitációs központ vezetője épp az emeleten aludt, amikor a tűz pattogására ébredt. Azonnal felugrott az ágyból, egy ösztönszerű mozdulattal kihajította a nehéz gázpalackot az ablakon, hogy ne legyen gázrobbanás, majd riasztotta a tűzoltókat és elkezdte kimenekíteni a pitbullokat a házból.

Gyakorlatilag teljesen leégett a felső szint, de szerencsére az összes kutyát sikerült élve kimenekíteni. Négyet csak a tűzoltók tudtak kihozni a lángok közül, mikor már az egyik pitbullnak égett a tálja és a pokróca is. A kutya viszonylag jól megúszta, csak egy kis helyen perzselődött meg a szőre a füle mögött. 

"Érezték a kutyák is, hogy itt mekkora baj van. Miután egymás után kiengedtem őket, fegyelmezetten álltak egymás mellett az udvaron és nem ugrottak egymásnak" - idézi fel a tűzesetet Teréz, aki férjével, Sipos Krisztiánnal közösen vágtak bele az állatsegítésbe.

Rossz körülmények között tartott, beteg, sokszor bevadított, kutyaviadalról mentett pitbullokat fogadnak be és gondoznak. Azt szeretnék, hogy az állatok visszanyerjék a bizalmat az emberek és társaik felé. Hosszú időbe telik és nagy elhivatottságot igényel, mire sikerül úgy megszelídíteni a pitbullokat, hogy örökbe lehessen adni őket. 

A kutyák mellett 24 órás felügyelet szükséges, ezért Teréz csak alkalmi munkákat tud vállalni, férje vagyonőrként dolgozik. Két fiatal segítőjük is van, Regina és Alexander napi szinten járnak oda és foglalkoznak a kutyákkal. A fiú kutyarehabilitációval szeretne a későbbiekben foglalkozni, itt bőven van lehetősége kitanulni a szakmát.

A tulajdonos kiadja az útjukat

Az állatmenhely nonprofit kft-ként, adományokból működik és tavaly augusztus óta bérlik a 3000 négyzetméteres telket havi 190 ezer forintért. Azt mondja Krisztián, a ház nem szerepel a bérleti szerződésben, így a tulajdonos egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy leégett a felső szint. 

A párnak sok személyes tárgya bennégett a tűzben és a kutyafelszerelések közül is több minden megsemmisült. Már a tűzeset napján elkezdtek érkezni az adományok és felajánlások, egy csepeli állatvédő menhelytől például két lakókocsit kaptak, az egyikben három pitbull-lány, a másikban pedig Teréz és a férje lakik jelenleg, hogy minél több időt tudjanak a kutyák mellett lenni.

Hiába kezdték el a két kezükkel rendbe hozni az épületet, szerda óta úgy néz ki, keresniük kell egy új telephelyet, a tulajdonos ugyanis másnak szeretné kiadni a telket. "Hivatalos értesítést nem kaptunk, egy ismerősünk szólt, hogy az ingatlan.com-on hirdetik" - meséli Krisztinán. - "Néhány órával azelőtt beszéltünk a tulajdonossal telefonon és megegyeztünk, hogy a februári bérleti díjat a következő hónapokban, részletekben fogjuk kifizetni, mert rengeteg kiadásunk volt a tűz kapcsán."

Ha a tulajdonos felmondja a bérleti szerződést, három hónapjuk marad, hogy kitalálják, hova vigyék a 15 pitbullt. "A legjobb az lenne, ha tudnánk venni egy nagy telket valahol, egyelőre azonban nincs rá pénzünk" - mondja Teréz. - "Egy üres telken szeretnénk mobilházat építeni, ugyanis rengeteg alapanyagot kaptunk az elmúlt hetekben." 

Terézék továbbra is várják az adományokat, mert már csak a kutyák etetése és orvosi ellátása is rengeteg pénzbe kerül.