Enyhítették a korrupt fideszes polgármester kérésére szavazó szigetvári képviselő büntetését

2019.02.19. 19:48 Módosítva: 2019.02.19. 20:19

Jogerősen két évről egy évre enyhítette kedden a Pécsi Ítélőtábla egy volt szigetvári önkormányzati képviselő börtönbüntetését, aki a baranyai város korábbi fideszes polgármesterének kérése szerint szavazott, majd ezért cserébe több milliós fizetést kapott munkavégzés nélkül – derül ki a táblabíróság keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

2017 januárjában kezdődött meg a hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt volt fideszes szigetvári polgármester, Kolovics János, egy korábbi önkormányzati képviselő és egy önkormányzati cég volt vezetőjének büntetőpere szerdán a Pécsi Törvényszéken. Az ügy harmadrendű vádlottja, Kolovics János 2010 és 2014 között volt Szigetvár polgármestere, az elsőrendű vádlott, Z. L. M. önkormányzati képviselő volt.

A fürdőt és az uszodát másik cégbe pakolták

A vádirat szerint jogszabályváltozások miatt a szigetvári víziközmű-szolgáltató társasága beolvadt más szolgáltató cégekbe. A képviselő-testület azonban úgy döntött, hogy a különös jelentőségű nem víziközmű-vagyonelemek, köztük a szigetvári gyógyfürdő és tanuszoda, valamint a gyógyfürdőhöz kapcsolódó hotel maradjanak a város tulajdonában. Ezek működtetésére új gazdasági társaságot kívántak létrehozni. A polgármester azt szerette volna, hogy az új cég ügyvezetője M. G. legyen, de a szándékát a képviselő-testület egy része nem támogatta. A városvezető több képviselőt is megkeresett a – minősített többségű döntéshozatalt igénylő – javaslat támogatására, ők azonban visszautasították kérését.

Az elsőrendű vádlott önkormányzati képviselő szorult anyagi helyzete miatt külföldön dolgozott, a polgármester őt azért kereste meg, hogy vegyen részt a döntő szavazáson, és a szavazatával megvalósíthassa a tervét. A képviselőnek a városvezető még önkormányzati gépkocsit is biztosított a hazatéréshez, illetve a visszautazáshoz.

A fideszes polgármester sikerrel járt, a képviselő-testület 2013 októberében minősített többséggel döntött az új gazdasági társaság megalapításáról, illetve M. G. ügyvezetővé választásáról. Ezután a polgármester 2014 januárjában utasította az ügyvezetőt, hogy a képviselő cégével 3,8 millió forintos vállalkozási szerződést kössön. A vád szerint az elsőrendű vádlott cége munkát nem végzett a pénzért.

A korábbi fideszes polgármester Kolovics János az elsőfokú eljárásban az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét, fellebbezett, de ezt később visszavonta, így az ő esetében az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett. Egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés és hűtlen kezelés miatt.

A másodrendű vádlott ezzel szemben a tavaly június végi elsőfokú ítélethirdetés előtt is elismerte bűnösségét. M. G. szintén az első törvényszéki tárgyalási napon felolvasott vallomása szerint a vállalkozási szerződés „a kezdetektől fogva valótlan tartalmú volt, e mögött teljesítés nem volt”.