Felmentették a MÁV-Start vezérigazgatóját

2019.02.19. 15:37

Lapunk információi szerint ma felmentették tisztségéből Csépke Andrást, a MÁV-Start Zrt vezérigazgatóját. Úgy tudjuk, hogy szerdától az új vezérigazgató Kerékgyártó József, a MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. ügyvezetője lesz. A MÁV megerősítette értesülésünket.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Csépke Andrásnak miért kellett mennie. A Közlekedő Tömeg Egyesület már hosszabb ideje keményen kritizálta a vezérigazgatót, elsősorban a szerintük túlzottan erőltetett IC+ presztízsprojekt miatt, mialatt a legkényelmesebb, korszerű járművek tárolóvágányokon állnak felújításra várva.

Az egyesület összeszedte és elküldte lapunknak Csépke Andrásnak azokat a lépéseit, amik szerintük közrejátszhatta az elbocsátásában:

  • Csépke András első intézkedései között jelentősen ritkította a gyorsvonatokat az ország legforgalmasabb vasútvonalain. 2015-ben Zalaegerszeg, Veszprém, Győr, Siófok, Dombóvár, Pécs, Cegléd, Békéscsaba, Szentes, Miskolc és Eger környékén számos járatot töröltek a menetrendből.
  • Míg a legtöbb európai vasúttársaság fejleszti és bővíti a catering-szolgáltatásokat, addig a MÁV-Start 2012-ben az összes belföldi járaton, 2017 végén pedig az összes nemzetközi járaton megszüntette az étkezőkocsikat.
  • Helyettese, Schwartz István 2011-ben jelentette be, hogy IC+ néven vasúti kocsikat fognak gyártani. 2016-ra 50 ilyen járművet kellett volna legyártaniuk a MÁV-Startnál – ebből a mai napig mindössze 8 darab készült el, melyből kettő már nem is rendelkezik hatósági engedéllyel.
  • Az IC+ projekt miatt nem maradt elegendő kapacitás a meglévő járművek karbantartására, így a MÁV-Start legjobb kocsijai közül több mint 40 áll tárolóvágányokon, üzemen kívül. Ennek okán több száz alkalommal fordult elő az elmúlt hónapokban, hogy – elegendő kocsi híján – nem fértek fel az emberek az Intercity-vonatokra.
  • 2017-ben az IC+ projekt miatt kialakult kocsihiány kezelésére Csépke András személyesen kérte öt vasútvonal bezárását dr. Fónagy János államtitkártól. A kérelmet elutasították.
  • 2018-ban újból próbálkozott vasútvonalak bezárásával: ekkor a Nyíregyháza – Nyírbátor és Mátészalka – Csenger vonalakon szüntette volna meg a közlekedést. A minisztérium végül elutasította a kérelmet.