Vigyázzon a pénztárcájára, ha itt keres társat

Untitled-2
2019.02.20. 15:14
Több száz embert vert át a be2 nevű internetes társkereső portál. Ez egy fizetős oldal, ahol az első regisztráláskor pár ezer forintot kell befizetni. Utána viszont a cég saját magától hosszabbítja meg a tagságot, és minden következő hónapban automatikusan levonja ennek az első összegnek a sokszorosát. A pórul jártak szerint erről sehol sem láttak tájékoztatást, valójában viszont ott van, többször is, csak halványan és apró betűvel. A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított, a károsultakat pedig egy ügyvédi társulás is felkarolta.

János 2018 júniusában regisztrált a be2 társkeresőre. Akkor 1590 forintot fizetett, ezzel pedig megadta a bankkártya adatait a weboldalnak. Három hónappal a regisztrálás után, szeptemberben aztán észrevette, hogy a bankszámlájáról levontak 9900 forintot. Ekkor megnézte a pénzmozgást a számláján, és látta, hogy

A LUXEMBURGI SZÉKHELYŰ CÉG AZ ADDIG ELTELT IDŐBEN HÁROMSZOR LEVONTA EZT AZ ÖSSZEGET, TEHÁT ÖSSZESEN 27 900 FORINTOT.

János itt valójában azt sérelmezi, hogy szerinte a cég semmilyen előzetes megerősítést nem kért ahhoz, hogy a számlájáról leemelje minden hónapban az összeget. A banknál is reklamált, itt megtudta, hogy nem ő az egyetlen, aki így járt. 

A férfinak viszont nincs teljesen igaza.

Csak pár kattintás

Hogy működik a regisztráció? Ahogy minden más oldalon: előbb meg kell adni egy emailcímet és egy hozzá tartozó jelszót, aztán ki kell választani, hogy milyen neműek vagyunk, és milyen nemű partnert keresünk az oldalon. Majd jön egy hosszú, több oldalas kérdőív, amiben olyan kérdésekre kell válaszolni, mint például: Olyan embert választana, aki tele izgalmas és van meglepetésekkel, vagy inkább olyat, aki magabiztos, laza és kiegyensúlyozott? Kicsit lejjebb ilyen két opció közül választhatunk: élet velem a kaland, vagy én magam vagyok a nyugalom oázisa?

Eddig tehát elég egyszerű. Megadjuk a magasságunkat, a szemünk színét, a foglalkozásunkat, az érdeklődési körünket. Ezek valójában tipikus kérdések egy társkereső oldalon, amikor néhány random kérdésre válaszolva az oldal algoritmusa a számunkra megfelelő partner-opciókat sorsolja majd ki. És így is van: még nem is végeztem teljesen a regisztrációval, de már látom, ott virít az oldal tetején: Máris 233 partnert találtunk az ön számára.

De ha valaki idáig el akar jutni, mármint hogy végre lássa is ezt a több száz potenciás partnert, akkor túl kell esnie azon a bizonyos ikszelésen: Elfogadom az Általános Szerződési Feltételeket, illetve az Adatvédelmi Nyilatkozatot.

És ez az a pont, amit a legtöbben kapásból, elolvasás nélkül, hanyag megszokásból, szinte oda sem nézve azonnal bejelölnek.

Ez a rész viszont fontos lesz, a későbbiekben még visszatérünk rá.

Több mint kétezer károsult

János is belátja, hogy nem olvasta el az Általános Szerződési Feltételeket, mielőtt beikszelte volna a kis rubrikát, de ahogy mondja, ő a regisztrációnál azt hitte, egyszeri fizetéssel elkezdheti használni a társkeresőt.

Pont ez a trükk benne, hogy csak egy-két kattintással lehet regisztrálni, és az alacsony díj a mézesmadzag. Kétdiplomás ember vagyok, nem vagyok olyan hiszékeny, de csak sikerült becsapniuk.

János ezzel nincs egyedül. A károsultak egy saját Facebook-csoportot is hoztak létre, be2 becsapottak néven, aminek jelenleg több mint kétezer tagja van, ahova még ma is majdnem minden nap megírja valaki a saját rossz tapasztalatát. Pedig már legalább egy évvel ezelőtt is megjelent a sajtóban, hogy az oldal lehúzós.

János letiltotta a bankkártyáját, és a rendőrségen is feljelentést tett, amely viszont ezt elutasította, mert szerintük ez nem számít bűncselekménynek. A férfi elküldte az Indexnek a hivatalos rendőrségi indoklást, ami szerint a szerződési feltételekben világosan minden le van írva, "a dokumentum pontosan, érthetően és részletesen tartalmazza a szerződés tárgyát, a szolgáltatás használatának feltételeit". Így tehát nem történt csalás, mert ahogy írják, nem volt félrevezetés vagy tévedésbe ejtés sem. A pénzéért pedig megkapta a szolgáltatást is, hiszen használta az oldalt.

Ez egyébként valóban így van, a weboldal több helyen is jelzi, hogy bizony pénzt fog a számlánkról levenni. Nézzük meg ezeket.

Az ördög a részletekben van

Lássuk be, az Általános Szerződési Feltételek egy hosszú, több oldalas, unalmas, száraz, egybefolyt szöveg, ami valójában alig érdekel valakit. 

Én azért átküzdöttem magam rajta.

Rögtön az első pontok egyike, hogy "már a regisztrálás során létrejön a be2 és az ügyfél között az első (díjmentes) szerződéses jogviszony", valamint, hogy "a díjköteles szolgáltatás megrendelésekor a regisztrált ügyfél egy további, a regisztrációtól elkülönített, be2-vel fennálló szerződéses jogviszonyba egyezik bele (úgynevezett "Prémium tagság"). Az ügyfél ennek a további szerződéses jogviszonynak a létrejötte előtt értesül a szolgáltatás díjkötelezettségéről, továbbá a mindenkor érvényes árakról és fizetési módokról. Ez a további, díjköteles szolgáltatásokra vonatkozó szerződéses jogviszony azáltal jön létre, hogy az ügyfél a fizetési kötelezettségét az adott internetoldalon/alkalmazás oldalán a megerősítés mezőre kattintva elfogadja".

Magyarán tehát, amikor az első beregisztrált kis pár ezresünknél rákattintunk a folytatás gombra, beleegyezünk ebbe a fizetéses szolgáltatásba.

Bár azt nem írják, hogy ez a havi ár majdnem tízszerese lesz a regisztráláskor befizetettnek.

A következő pont szintén érdekes. Bár valamilyen szerintük nyomós okból letilthatják a profilhoz és az oldal használatához való jogomat, ezzel még a fizetési kötelezettségem ugyanolyan marad, 

  • tehát hiába nem használhatom az oldalt, még ugyanúgy fizethetek tovább.

Egy kicsit lejjebb már ilyen pont jön szembe: "A kapcsolatfelvételi lehetőség, valamint az üzenetek továbbítása alapvetően díjköteles, kivéve, ha a szerződés megkötésekor erről eltérően egyeztek meg. A be2 belső kommunikációs rendszerén keresztüli kapcsolatfelvételi és üzenettovábbítási lehetőséget az ügyfél egy szerződésben rögzített időtartamra, pl. három vagy hat hónapra megvásárolhatja."

  • Szóval itt jön képbe az ún. Prémium tagság és annak lehetőségei (amikért János is fizetett), ami valójában egy teljesen alap elvárás lenne egy társkereső oldaltól: hogy ne csak nézegessem a profilokat, hanem beszélgethessek is a mögöttük álló személyekkel. Utóbbiért úgy látszik, már fizetni kell.

Ott van, csak senki nem nézi

Na, de mi is az a Prémium tagság, és miből is választhatunk? 

A be2 társkeresőt ingyen is lehet használni, így viszont elég korlátozottak a lehetőségek: feltölthetek magamról képeket és információkat, és én is megnézhetem a potenciális partnereim listáját, képeiket és saját magukról megadott jellemzőket. De ha már ennél tovább akarnék menni, és mondjuk beszélgetni akarnék valamelyikkel, ahhoz bizony fizetnem kell, és meg kell vennem a Prémium tagságot.

Ebben az esetben három lehetőségünk van (az árak az elmúlt fél évben feltehetően változtak, mióta János regisztrált fel rá tavaly nyáron):

  • az úgynevezett klasszikus tagság- 1 hónapra 3990 forint;
  • az elkötelezett tagság - 6 hónapra 5990 forint,
  • az alap tagság - 3 hónapra 7990 forint.

És itt, a választási lehetőségek alatt, egészen halványan, de azért olvasható szürke betűkkel áll a lényeg:

Szolgáltatásunk zavartalan használatának biztosítása érdekében a Prémium Tagságot automatikusan meghosszabbítjuk. A felmondási határidőt a termék megvásárlásakor tudatjuk, és ennek megfelelően változhat.

Olvasónk, János tehát többszörösen tévedett: nemcsak az Általános Szerződési Feltételekben, de még a tagsági opciók alatt is feltüntetik, hogy bármelyik opcióit is választjuk, a megvásárolt hónapok lejárta után a be2 saját maga meghosszabbítja a tagságunkat.

És ezt azzal fogadjuk el, ha rákattintunk a folytatás gombra. 

És erre az oldal valójában kétszer is figyelmeztet: kiválasztjuk a számunkra legimponálóbb opciót (én a klasszikusra tettem a voksom), majd a következő oldalon ezt látjuk (szöveghűen idemásolom):

Ha meg van elégedve a szolgáltatásunkkal, akkor semmit sem kell tennie. A Prémium Tagság automatikusan meghosszabbodik. A megvásárolt 1 hónap tagságot lejáratkor automatikusan meghosszabbodik további 1 hónapra (19.950 Ft). A Prémium Tagságot 7 nap felmondási idővel tudja felmondani.

Az klasszikus esetében tehát:

az első hónap 3990 forintja után a második hónap felugrik 19 990 forintra. És én ebbe beleegyezem, amint a bankkártya adataim megadása után a fizetésre kattintok.

Az Adatvédelmi Nyilatkozat szerint pedig mindezekről a be2 nem köteles számlát kiállítani. Én a regisztrációt itt abba is hagytam, azért annyira nem örülnék, ha csak úgy eltűnne egy húszas egy hónap múlva a kártyámról.

Nem egyszerű tőlük megszabadulni

Az Adatvédelmi Nyilatkozat szerint, aki díjmentesen használja az oldalt (tehát profilokat nézegethet, de kapcsolatba nem léphet a kiszemelttel, aminek lássuk be, sok értelme nincs), az egész egyszerűen tudja törölni magát az oldalról. 

Aki viszont egyszer már fizetett, és megvette a Prémium tagságot, 

annak hét napja van arra, hogy ezt lemondja, és visszakapja a pénzét.

Oké, de ez sem egy egyszerű menet. Mint írják, "csak kifejezett, írásos nyilatkozatot" fogadnak el felmondásként, "amennyiben technikailag adott az »Online felmondási folyamat« lehetősége, akkor a felmondás a weboldalon, a megfelelő linken keresztül is történhet." Ha viszont ez a link nem működik (és a panaszok szerint sokszor így van), akkor lehet faxolni, vagy pedig

tessék kézzel írt felmondási levelet küldeni a postán a cég luxemburgi székhelyére. 

Ha hét napon belül nem mondjuk le a Prémium tagságot, akkor utána is ugyanúgy kaphatjuk az üzeneteket minden hónapban, hogy egy húszezressel megrövidült a számlánk. Azzal pedig nem oldjuk meg a helyzetet, hogy csak a profilunkat töröljük, ezt a cég le is írja. (Megjegyzés: Bár az Adatvédelmi Nyilatkozat tizennégy napot ír lemondási időként, a weboldalon a regisztrációkor már hét napról beszélnek. Az Általános Szerződési Feltételek utoljára nyáron lett frissítve, és ahogy a Prémium tagságok árai, úgy nyár óta feltehetően a felmondási idő is változott.)

És bár azt írják, élhetünk kifogással, azt majd ők elbírálják, hogy jogos-e vagy sem, és ez alapján döntik el, hogy visszafizetnek-e valamennyi összeget, vagy csak meghosszabbítják a tagságot.

Ha viszont elmaradunk a fizetéssel (tehát például letiltatjuk a banknál a kártyánkat, mint János tette, és így nem tudnak több pénzt leemelni róla), akkor a leírásuk szerint követeléskezelő céget is megbízhatnak a behajtással. Erre a be2 becsapottak csoportban többen is panaszkodnak, azt írják, fizetési felszólítással és behajtóval riogatták őket.

A károsultak ügyét 2018 márciusától az Obermajer és Tóth Ügyvédi Társulás karolta fel. Tanácsokat és jogi támogatást adnak nekik. Ahogy az Indexnek írják,

a be2 által megbízott behajtó cégek nem végrehajtók, és nincs jogkörük semmilyen jogilag releváns végrehajtási cselekményre [éppen ezért élnek a pszichés nyomásgyakorlás eszközeivel (fenyegető hangvételű felszólító levelek, csekk küldése, telefonon történő, zaklató jellegű hívogatás stb.)]. A be2 kizárólag bírósági ítélet birtokában követelhet jogszerűen a fogyasztótól bármilyen összeget.

A károsultak csoportjából egyébként kiderül, hogy néhányuknak szerencséje volt: a be2 vagy a bank visszautalta a számláról levett tízezreket.

Az ügyvédi társulás a Gazdasági Versenyhivatalnál is kezdeményezte az ügy vizsgálatát, akik pedig versenyfelügyeleti eljárást indítottak a társkereső oldallal szemben. Vizsgálják, hogy a cég jogsértést követett-e el vagy sem. Később a vizsgálatot kiterjesztették ugyanennek a cégnek egy másik weboldalára, az Academic Singles nevű társkeresőre is.

Kérdéseinket elküldtük a be2 társkereső oldalnak is, akik cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.  • Hírek
  • Hírek