Kátyúba hajtottam, károm lett belőle, mit tegyek?

2019.02.21. 15:52

A tél végére rengeteg kátyú keletkezik Magyarország 32 ezer kilométeres közúthálózatán. Még mindig nem késő kátyúbiztosítást kötni, ami évi 2-3 ezer forintos költséggel jár, és sok bosszúságot megspórolhatunk vele. A casco önmagában nem elég, mert a kátyúk átlagosan 30-35 ezer forintos költséget okoznak, és ez a legtöbbször nem haladja meg a casco minimális önrészét, közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.

Ha az autós nem kötött kátyúbiztosítást, akkor az érintett útszakasz kezelőjétől lehet kártérítést kérni.

  • Ez lakott területen belül az önkormányzat,
  • a fővárosban a Budapest Közút Zrt. és a kerületi önkörmányzatok,
  • lakott területen kívül a Magyar Közút Nonprofit Zrt.
  • az M5-ös és az M6-os koncessziós autópálya-üzemeltető cégekhez tartozik.

Ha kér ért bennünket, készítsünk minél több fényképet, a sérülés és a helyszín is legyen jól beazonosítható. Ha van mérőszalagunk, használjuk, ha nincs, akkor kisebb tárgyakkal érzékeltessük az arányokat. Az sem árt, ha tanúkat szerzünk az esethez.

További részletekért érdemes az Útinformra kattintani>>>

Novembertől márciusig speciális hidegaszfalttal javítják az utakat, de ehhez tartósan száraz és 0 fok fölötti hőmérséklet kell. Tavasztól őszig használják a melegaszfaltot, ami tartósabb és hatékonyabb, ezért végzik ilyenkor a nagyobb felújításokat. Tavaly 78 ezer tonna aszfaltot használtak fel, és idén is körülbelül ugyanennyit tudnak beszerezni, közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs vezetője.