Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Már halálos áldozata is van a zöldhulladék-égetésnek

2019.02.21. 10:31 Módosítva: 2019.02.21. 10:32

Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, emiatt az ország több pontján gyulladt meg az aljnövényzet - figyelmeztet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amiben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.

Idén már 585 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesetek miatt. Már halálos áldozata is van a kerti zöldhulladék égetésnek, néhány napja egy ember életét vesztette, miután a ruhája lángra kapott Kecskemét külterületén.

Ez a videó egy szerdai oltáson készült Békéscsabán:

Arra figyelmeztetnek, hogy belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, melyik napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni.

Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal. A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély nélkül végzett tűzgyújtás tűzvédelmi bírságot von maga után. 

Az is fontos, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és minden esetben gondoskodni kell megfelelő mennyiségű oltóanyagról.

Elengedhetetlen tájékozódni a várható időjárásról is, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

Baj esetén pedig hívjuk a 112-es segélyhívót!