Már kardiológus is altat a miskolci kórházakban az emberhiány miatt

2019.02.21. 21:04

A helyi Jobbik szerint már kritikus az emberhiány a miskolci kórházakban, de se a polgármester, se a minisztérium szerint nincs probléma – írja a Magyar Narancs.

Badány Lajost miskolci jobbikos képviselő még januárban, egy belső informátor alapján állította, hogy Miskolcon olyan kevés az aneszteziológus, hogy más szakterületeken dolgozó, altatásban nem feltétlenül gyakorlott orvosokat rendelnek be helyettük. Mindeközben a megyei kórház vezetői állítólag nem hajlandók emelni a fiatal szakorvosjelöltek ügyeleti díját, pedig a szomszédos megyeszékhelyen egy szakorvosi fizetés a miskolci másfélszerese. A lap minderről megkérdezte az összevont miskolci kórházak vezetését és a fideszes polgármestert, az orvos végzettségű Kriza Ákost is, nem egyik helyről se kaptak választ.

Jakab Péter miskolci jobbikos országgyűlési képviselő az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkérdezte az ügyben, és mivel erre törvény kötelezi, a minisztérium végül válaszolt is. Rétvári Bence parlamenti államtitkár szerint minden szakterületen biztosított a folyamatos ellátás, és bár azt elismerte, hogy az altatáshoz más szakorvosokat is bevetettek, szerinte erre csak azért került sor, mert a szakorvos-jelöltek a szakvizsgájukra készültek, aminek ez is része. Rétvári szerint senkit nem köteleztek arra, hogy részt vegyen az altatásban. Elmondta azt is, hogy a miskolci kórházak életpályamodellje egyértelműen sikeres, 19 aneszteziológus is csatlakozott hozzá.

Badány Lajos a Magyar Narancsnak azt mondta, ő úgy értesült, hogy az 51 aneszteziológusból valójában csak 12 csatlakozott az életpályamodellhez, az altatóorvosok túlterheltek a sok ügyelet miatt, az ügyeleti díjat pedig csak azután emelték, hogy ő a nyilvánosság elé állt a problémákkal, és még ezután is túl alacsony a díj, amiért tudomása szerint három rezidens is távozni készül.  • Tippek
  • Hírek