Videóüzenetekkel tiltakoznak az állami tankönyvek ellen

2019.02.22. 08:39

„Tudta, hogy a kormánytól indétől megtiltja az iskoláknak, hogy magánkiadású tankönyveket rendeljenek?” - hangzik el a Szülői Hang nevű civil csoport videóüzenetében egy szülőtől a kérdés, amivel tiltakozni kívánnak az új iskolai rendszer bevezetése ellen. A szülők január óta akcióznak, mert jövőre a magánkiadók tankönyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról akkor is ha az államinál jobbak, hangzott el az RTL Klub híradójában.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az uniformizált tankönyvekből lehetetlen tanítani. A tanároknak viszont jogában áll, hogy a szülőkkel együttműködve a szülők vásárolják meg azt a tankönyvet, amit ők jónak gondolnak, illetve amit a tanár javasol. Miklós György az RTL Klubnak azt mondta, arra buzdítják a szülőket, hogy keressék meg gyerekeik tanárait, és kérdezzék meg, melyik tankönyvet tartják a legjobbnak.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára szerint az állami tankönyvek egyre népszerűbbek, nem kell a jelenlegi szabályozáson változtatni.

A szülők szerint nem igaz, hogy az állami tankönyvek beváltak. A minisztérium szerint a Szülői Hangot támogató 3900 szülő véleménye nem tekinthető általánosnak.