Albin
0 °C
10 °C

Elloptak 122 millió, zsinagógára félretett forintot a Mazsihisztől

2019.02.23. 20:56 Módosítva: 2019.02.23. 21:13

A Mazsihisz a saját oldalán közölte, hogy feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, miután elloptak 122 millió forintot a szervezettől, írja a Hvg.hu.

A csalás február elején történt, de az erről szóló hírek pénteken kezdtek terjedni az izraeli sajtóban, így fedezte fel a hvg.hu is. A csalók a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó számlaszámának helyére írták be egy olyan bankszámla adatait, amihez hozzáfértek, majd az utalás után eltüntették onnan a pénzt. A számlaszám megváltoztatását két mazsihiszes alkalmazott megtévesztésével érték el, magukat a felújításon dolgozó vállalkozó munkatársának kiadva jelezték, hogy „megváltozott a számlaszám”, majd ezt e-mailben, egy hitelesnek látszó igazolással erősítették meg, így elérték, hogy egy korábban nem használt számlára utalták el a felújításra szánt pénz egy részét. Miután fény derült a lopásra, a Mazsihisz elbocsátotta az átvert munkatársait.

A hvg.hu szerint egyikük vezető munkatárs volt a szervezetnél, és azt is állítja a lap, hogy egy hazai bankszámlaszámot használtak fel az átveréshez.

Közleményében a Mazsihisz azt írta, a Rumbach-zsinagóga felújítása a csalástól függetlenül zavartalanul halad.