Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Nagy területen égett az aljnövényzet a villányi Szársomlyónál

DSOKI20190301015
2019.03.01. 17:44 Módosítva: 2019.03.01. 19:39

Nagy területen ég az aljnövényzet Nagyharsány külterületén, a tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és már körülhatárolták a lángokat – közölte a katasztrófavédelem. 

A villányi borvidékhez tartozó Nagyharsány külterületén a lángok egy közeli erdős részt és szőlőültetvényt is veszélyeztettek. 

A délelőtt keletkezett tűzzel érintett terület nagysága húsz hektár, este fél hétre sikerült eloltani. A megyei katasztrófavédelem tíz egységgel vonult ki a tűzhöz, ahol többek között munkagépekkel, földtorlasz állításával és ellentűz gyújtásával igyekeztek megakadályozni a lángok továbbterjedését.

A tűzoltók délután 5-kor jelentették, hogy sikerült körülhatárolniuk a tüzet Nagyharsány és Villány között.

A tűzeset érdekes aktualitása, hogy éppen ma jelentették be, hogy elindult a Kikerics panoráma sétány és a Nagyharsányi Szoborpark fogadóépületének kivitelezése. Március 1-jén tették le a Nagyharsányi Szoborpark új látogatói fogadóépületének alapkövét, amivel megindult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Natura 2000 bemutatási infrastruktúra fejlesztési projektje 387 millió forintból. 

A panorámasétány látványterve
A panorámasétány látványterve
Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság fotóarchívuma

A fokozottan védett Szársomlyó korábbi bányászati tevékenység következtében kialakult katlanának peremén körbefutó, fém szerkezetű, „lebegő” járófelületet és lépcsőzetet építenek a fokozottan védett természeti terület értékeinek (elsősorban a magyar kikerics) bemutatására és a szoborpark élménydús, madártávlatból lehetővé váló biztonságos megszemlélésére, a környező panoráma megtekintésére – írják a program bemutatásában. 

(Borítókép: Ég a száraz aljnövényzet a villányi borvidékhez tartozó Nagyharsány külterületén 2019. március 1-jén. Fotó: Sóki Tamás / MTI)