Népszava: Idén sem nyit meg a Sorsok Háza, és Schmidt Mária már kimaradhat belőle

2019.03.02. 09:20

Nehezen indult, és régóta húzódik a Sorsok Háza koncepciója, a múzeum megnyitása. Az ötlet 2013-ban született, majd már az elején jelezte a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége), hogy esélyes, hogy Schmidt Mária irányításával a magyar hatóságok felelősségét mentegető kiállítás jöhet létre, 2014-re ki is vonultak a nemzetközi tanácsadó testületből, majd végül azt otthagyták a külföldi szakértők is. A koncepció több helyről is éles kritikákat kapott, többek között a USA Holokauszt Emlékmúzeumból. A Sorsok Házát és annak üzemeltetését tavaly adta át a kormány a Köves Slomó vezette EMIH-nek (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség)

A Népszava most egyrészt azt írja, a múzeum - bár Gulyás Gergely még úgy gondolta, hogy idén, a magyarországi holokauszt 75. évfordulóján megnyílik -, végül minden bizonnyal nem fog megnyílni, másrészt a lap úgy tudja, a múzeumot megkapó EMIH vezetője, Köves Slomó éppen azzal a Paul Shapiróval találkozik a héten, aki annak a washingtoni holokauszt múzeumnak a képviselője, ahonnan az egyik legélesebb kritika érkezett a múzeummal kapcsolatban.

Köves Slomó, Schmidt Mária, Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár és Gulyás Gergely (b-j) a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018. szeptember 7-én
Köves Slomó, Schmidt Mária, Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár és Gulyás Gergely (b-j) a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018. szeptember 7-én
Fotó: Mohai Balázs

Az amerikai intézmény, amelynek vezetőjével találkozik Köves Slomó, néhány hónapja azt írta, "Orbán Viktor miniszterelnöki hivatalának döntése az erősen torzító kiállítási terv megvalósításáról ellentmond az USA múzeumának 2015-ben nyújtott biztosítékoknak, miszerint a történetileg elhibázott terv lekerül a napirendről, és a tervezet szerzője, Dr. Schmidt Mária nem vesz részt az új emlékmúzeum kialakításában". A lap szerint a találkozó ténye így viszont azt jelzi többek között, hogy Schmidt Mária végül kikerül a koncepció elkészítéséből.

Más változások is körvonalazódnak az utóbbi időben. 2018 végén jelezte Robert Rozett, a Jad Vasem múzeum, a világ legjelentősebb holokauszttal foglalkozó tudományos intézete szakértője, hogy nagyon nincs megelégedve a Sorsok Házának koncepciójával. A kiállítás nem helyezi általános kontextusba a magyarországi zsidóüldözéseket, csak a gyermek áldozatok személyes tragédiáira koncentrál, nem foglalkoznak a nyilas hatalomátvétel előtti zsidóüldözésekkel és nincs szó a magyar hatóságok szerepvállalásáról zsidók deportálásában, mondta többek között. Orbán 2019 elején azonban izraeli látogatásakor már teljesen új koncepciót ígért Izraelnek a Sorsok Házáról. 

Mindenesetre az nagyon valószínű, hogy a Sorsok Háza 2019-ben sem fog megnyílni, és ezt éppen a múzeumot megkapó EMIH vezetője, Köves Slomó mondta a Népszavának. Úgy fogalmazott:

Nehezen tudom elképzelni, hogy ebben az évben megnyílik a Sorsok Háza. (...) A magyar kormány, csakúgy, mint a projekt kialakításában résztvevő többi szereplő célja, hogy egy, a ma nyelvén szóló, széles rétegeket megszólító, intellektuálisan és emocionálisan egyaránt megérintő és hiteles kiállítási anyag jöjjön létre. Ennek a kidolgozása időt igényel.