Gyurcsány: Háborúban kevesebb gyerek születik, ez az ország pedig hadban áll

2019.03.04. 12:47

Gyurcsány Ferenc hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be a Demokratikus Koalíció "7+1 pontos javaslatcsomagját az európai magyar családokért". A volt miniszterelnök ezzel a jelenlegi kormányfő családvédelmi akciótervnek nevezett népesedéspolitikai intézkedéseire reagált. 

A DK elnöke szerint a Fidesz családpolitikája "nemcsak hogy nem eredményes, hanem kifejezetten kudarcos". Kijelentette:

a Fidesz tesz a legtöbbet azért, hogy kevesebb gyerek szülessen Magyarországon, mint bármikor azelőtt.

A politikus szerint "jól ismert tény, hogy háború idején kevesebb gyerek születik", Magyarország pedig 2010 óta háborúban áll szerinte a fél világgal, Európában és "a vele egyet nem értő legalább két és félmillió magyarral". Éppen ezért békét kell teremteni, mert békében több gyerek születik - mondta. 

Gyurcsány szerint aki azt hiszi, hogy az emberek adókedvezményekért és lakástámogatásért "ölelik meg egymást, és vállalnak gyermeket, az semmit sem ért az emberi lélek rejtelmeiről". Véleménye szerint  a gyerekvállaláshoz biztos jövő, nyugodt hétköznapok kellenek, ezt viszont tönkre tette a Fidesz az elmúlt években.

A DK elnöke arról is beszélt, hogy először a megszületett embereket kell segíteni, mert "ők már élnek", majd bejelentette a DK 7 pontját: 

  1. Vissza kell vonni a "rabszolgatörvényt", mert ahol napi nyolc helyett tíz órát vagy öt helyett hat napot kell dolgozni, "ott nem lesz nagy gyermekvállalási kedv".
  2. Meg kell hosszabbítani a kilakoltatási tilalmat és meg kell szüntetni azt az állapotot, hogy kisgyerekes családokat fedél nélkül lakoltathatnak ki, erre törvényi garancia kell.
  3. Számítson munkaviszonynak az otthonápolás, és legalább a minimálbért fizessék érte. 
  4. Legalább 50 százalékkal meg kell emelni a családi pótlékot, mert ez az a támogatási forma, ami mindenkihez eljut. Gyurcsány azt mondta, ezt utoljára az ő kormánya emelte meg. 
  5. Be kell tölteni az össze házi- és gyermekorvosi körzetet, és egy lépcsőben másfélszeresére kell emelni az egészségügyi dolgozók bérét, hogy csökkentsék az orvosok és nővérek elvándorlását. 
  6. Oktatási reform: felvételi keretszámok növelése, tandíj csökkentése vagy eltörlése.
  7. Minimális közmű ellátást nagyon kis mértékben, de alanyi jogon mindenkinek ingyen kell adni. Gyurcsány szerint ennek alapvető emberi jognak kellene lennie. 

A plusz egy pont pedig, amit a DK fontosnak tart, az előbb említett béke.