Lángolt a száraz gaz a Hármashatár-hegy aljában

2019.03.04. 19:09

900 négyzetméteres területen lángolt a száraz gaz a Hármashatár-hegy közelében, a II. kerületi Gercse utcánál hétfő délután - mondta lapunknak Mukics Dániel tű. őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A tűzről olvasónk készített videót.

Tűz a Hármashatár-hegynél

A tüzet a budapesti tűzoltók negyven perc alatt, 17.21-re eloltották. 

Mukics Dániel elmondta, hogy idén 2200 szabadtéri tűzhöz riasztották eddig a tűzoltókat. A tüzek száma egyre növekszik, ahogy melegszik az idő. Eddig 9300 focipályányi terület égett le. Ezért amíg ki nem zöldül a természet, fokozottan tűzveszélyes a száraz növényzet.

A katasztrófavédelem honlapján közzétett térképen látszik, melyik megyében van tűzgyújtási tilalom (az erdőkben, fásításokban és útszéli facsoportokban, valamint azok 200 méteres körzetében).

Mukics szerint a tüzek első számú oka, hogy elkezdődnek a tavaszi kerti munkák, és nagy divat öngyújtóval kertészkedni, pedig nincs mindenhol lehetőség a kerti zöldhulladék elégetésre. Valószínű a gercsei tűz is egy ilyen elszabadult zöldhulladék-égetés eredménye.

Zöldhulladékot égetni egyébként csak ott szabad, ahol az önkormányzati rendelet ezt megengedi, de például Budapest egész területén tilos.