Mi van, ha elfogy a létfontosságú szívgyógyszer Magyarországon?

DKRCS20180911003
2019.03.06. 15:04
Néhány napon belül ismét beszerezhető lesz az a veszélyes szívritmuszavarok megelőzésére szolgáló gyógyszer, amiből január közepén kifogytak a készletek Magyarországon, közölte az Index kérdésére a Sanofi gyógyszergyár. Gyógyszerekből gyakran fordul elő átmeneti hiány, ezt a gyógyszert azonban nem lehet mással helyettesíteni. A kiesésnek számos oka lehet: okozhat gyógyszerhiányt a gyártási technológia átállítása, egy elakadt kamion, egy leégett raktár, de arra is volt már példa, hogy a francia elnök intézkedése miatt nem jutott elég vakcina más országokba.

Információnk szerint az elmúlt hetekben nem volt beszerezhető Magyarországon egy létfontosságú, szívritmuszavar elleni gyógyszer. Átmeneti hiány gyakran lép fel különböző készítményekből, ezek azonban általában helyettesíthetők másik szerrel, ami ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza.

Ebből a gyógyszerből azonban nincs másik. 

Egy szakorvos kérdésünkre azt mondta: betegei azzal hívták fel a patikából, hogy megszokott gyógyszerük nem szerezhető be. Az orvosságot a potenciálisan életveszélyes kamrai ritmuszavarok (például kamrai tahikardia, kamrafibrilláció) és más szívritmuszavarok megelőzésére használják. A gyógyszer útmutatóján is az olvasható, hogy

ez a készítmény alkalmas a ritmuszavar okozta halálozás megelőzésére.

Reméljük, hogy a gyógyszer lassan ürül ki 

A hiányt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapja is jelzi. Itt az olvasható, hogy január 15. óta „gyártási gond” miatt nem érhető el a gyógyszer, és a hiány március 31-ig szűnhet meg. Az OGYÉI ezért azt javasolja, hogy a betegek kérvényezzék a gyógyszer beszerzését egyedi importból. Ez azonban komoly adminisztrációba kerül: ki kell tölteni egy formanyomtatványt, amihez hat hónapnál nem régebbi, részletes kórrajzot is mellékelni kell. 

A készítmény most egyedül ampullás formában érhető el Magyarországon a kardiológiai osztályokon, mentőautókon, valamint a kórházak újraélesztős táskáiban, de az nem várható el a betegektől, hogy az ampullákat feltörve és felhörpintve vigyék be a gyógyszert a szervezetükbe, ami így másként is oldódik fel a szervezetben, mint a tabletta. A megkérdezett szakorvos azt mondta:

betegeit azzal nyugtatja, hogy a gyógyszer hatóanyaga közismerten lassan (teljességében csak hetek alatt) ürül ki a szervezetből, és csak remélni tudja, hogy addig a hiány megoldódik. 

Megkerestük a Sanofi gyógyszergyárat, amely elismerte, hogy „a magyarországi ellátásban sajnos valóban hiány mutatkozott az elmúlt időszakban". A gyár hétfőn délután azt közölte: kollégáik mindent elkövettek annak érdekében, hogy a gyógyszer mihamarabb újra elérhető legyen a magyar betegeknek. Írásos válaszuk szerint

Ennek és a hatóságokkal való gyors és hatékony együttműködésnek köszönhetően a készítmény megérkezett az országba, és egy-két napon belül ismét elérhetővé válik a betegek számára.

Globális piac, globális problémák

Gyógyszerhiány folyamatosan lép fel átmenetileg. Ez a legtöbb esetben nem okoz gondot, mert ugyanabból a hatóanyagból elérhető más gyártó másik készítménye. Azokban, akik régóta szednek egy bizonyos gyógyszert, mégis minden ilyen változás zavart és bizonytalanságot okoz.

Egy másik olvasónk azt írta: háromféle gyógyszert kell szednie több mint tíz éve, és a múlt héten olyasmit tapasztalt, amit eddig sohasem. A szívproblémákra szedett béta-blokkoló+aszpirin kombinációjú gyógyszerért tíz patikát kellett felhívnia, de az sehol nem volt elérhető.  Az ő esete megoldható: orvosával konzultálva most külön kell beszereznie a két készítményt, amíg ismét kapható lesz két hatóanyagot egy tablettában egyesítő gyógyszer.

Gyógyszeriparban jártas forrásunk azt mondta: gyártói oldalon a legkülönfélébb okokból szokott fellépni hiány egy-egy gyógyszerből egy adott országban. Ha egy gyárban például új gyártókapacitást kell beállítani vagy modernizálni, javítani az addigi gyártási folyamatot, az okozhat átmeneti fennakadást a termelésben.

Az egyes országok hatóságai folyamatosan vizsgálják a gyógyszergyártók minőségbiztosítási rendszerét. Ha valahol csak azt jelzik, hogy a folyamat bizonyos lépésein a még nagyobb biztonság érdekében apró módosításokat kell végrehajtani, az is kihívások elé állíthatja a folyamatos termelést. Itt természetesen nem arról van szó, hogy az addig gyártott gyógyszerek bármilyen veszélyt jelentettek volna a betegre, de mindig lehet még tökéletesíteni és a rendkívül szigorú előírásokhoz jobban igazítani a termelést.

Vannak azért ennél komolyabb esetek is. A globalizált gyógyszergyártás összefüggéseit jól mutatja, amikor tavaly kiderült, hogy egy kínai hatóanyaggyártó, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals termékeiben talált szennyeződések miatt az Európai Unió területén kapható, valsartantartalmú vérnyomáscsökkentők jelentős részét kivonták a forgalomból.

2017-ben Emmanuel Macron francia elnök intézkedése okozott zavart más országok gyógyszerellátásában. A hivatalba lépő elnök az addigi háromról tizenegyre emelte a gyerekek kötelező védőoltásainak számát. Miután Franciaország nagy és megbízható felvevőpiac, a gyártók ide irányították át készleteiket, és ide koncentrálták gyártói kapacitásaikat. A termelés ilyen mértékű felfuttatása azonban a gyakorlatban nem egyszerű: vakcinák nagy tételben való és biztonságos gyártása jóval bonyolultabb feladat egy tabletta előállításánál, így más országok piacaira nehezebb volt pótolni a szükséges mennyiséget.   

Váratlan események is okozhatnak hiányt. Ilyen volt az, amikor tavaly leégett egy Budapest melletti gyógyszerraktár. A kisebb mennyiségben forgalmazott gyógyszerek esetén fennakadást okozhat az ellátásban, ha elakad, karambolozik vagy kigyullad az azt szállító kamion – ilyenre is volt már példa.

Extrém esetnek számított az, amikor egy ritka, folyadék formájában forgalmazott gyógyszernél fontos előírás volt, hogy szállítás közben sem rázódhat össze. Hiába szállították azonban ezt egy speciális, rugós felfüggesztésű tárolókat tartalmazó kamionban, a rossz törökországi utakon végül a teljes szállítmány használhatatlan állapotban érkezett meg.

(Borítókép: Gyógyszertári automata robot egy győri patikában. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)