Egyetlen német pártnak tetszik Orbán politikája

unnamed
2019.03.06. 20:59 Módosítva: 2019.03.06. 21:04

A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és az ellenzéki Zöldek szónokai bírálták, a szintén ellenzéki, jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) vezetője pedig üdvözölte a magyar kormány politikáját a migrációval foglalkozó kampány körüli vitával összefüggésben a hagyományos hamvazószerdai politikai gyűléseken, írja az MTI.

A német pártok az éppen száz éve, 1919-ben Bajorországban kialakult hagyományok szerint népünnepélyszerű gyűléseket tartanak a farsangi időszakot lezáró hamvazószerdán. A rendezvényeket általában sörsátorban vagy sörözőben tartják, a söröző közönség előtt szónokló politikusok pedig a megszokottnál jóval élesebben fogalmaznak és főleg a többi pártot, belföldi vetélytársaikat ostorozzák. Úgy tűnik, fontos témává vált Orbán Viktor és az Európai Néppárt konfliktusa is.

A szociáldemokraták egy bajorországi, vilshofeni sörgyár vendéglőjében tartott gyűlésén a párt egyik európai parlamenti (EP-) képviselője, Maria Noichl rendkívüli hevességgel bírálta ezúttal a jobbközép uniópártokat, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségét, és a kritikáit a Brüsszel- ellenes, Jean-Claude Juncker néppárti európai bizottsági elnök arcképét is felhasználó – a távirati iroda megfogalmazásában „migrációval foglalkozó” – magyarországi kormányzati kampány körüli vitát is.

Az EP-képviselő az MTI tolmácsolásában „lankadt férfiasságú” személyiségnek nevezte Manfred Weber CSU-politikust, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjét és EP-választási csúcsjelöltjét,

amiért „nem bírja kipenderíteni” frakciójából a Fideszt, amely elnyomó rendszert, „orbánisztánt” épít Magyarországból. A német hírportálok beszámolója szerint Maria Noichl német eredetiben a Schlappschwanz szót használta, aminek nyomdaképes magyar megfelelője a nyúlbéla.

Eközben azonban az AfD osterhofeni gyűlésén Jörg Meuthen társelnök, a párt EP-képviselője ugyancsak Manfred Weber bírálatára helyezte a hangsúlyt, de ellenkező előjellel. Úgy vélte, a CSU-s politikus teljesíthetetlen feltételeket szabott Orbán Viktornak a Fidesz EPP-tagságának megőrzéséhez.

A Fidesz már régen nincs is otthon az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó pártcsaládban, mert az valójában baloldali politikát folytat, tette hozzá Jörg Meuthen. Kiemelte, hogy az AfD szívesen látja szövetségesei körében a Fideszt, sőt:

Kiteríteném a vörös szőnyeget Orbán Viktor előtt

A Zöldek egyik legtekintélyesebb politikusa, Winfried Kretschmann baden-württembergi tartományi miniszterelnök a párt Bieberachban tartott rendezvényén elmondott beszédében úgy vélte, a magyar kormány kiüresíti a szabadságjogokat, kiengedi az antiszemitizmus szellemét a palackból és gyalázkodó kampányt folytat Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és az Európai Unió ellen.

Mint mondta, nem csak olyan partnerekkel kell tárgyalni, akikkel megvan az egyetértés, ezért hosszú mérlegelés után úgy döntött, hogy találkozik a magyar külügyminiszterrel. Azonban a magyar kormány kampánya révén végül más elhatározásra jutott;

egyszerűen lemondtam a találkozót, mert meg kell mutatni, hogy hol vannak a határok

– fejtette ki Winfried Kretschmann.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Bődey János / Index)   • Hírek
  • Bankszámla