Földrengés volt Nagyatádnál

2019.03.07. 20:28 Módosítva: 2019.03.07. 23:01

Zalakomári olvasónk, József jelezte, hogy enyhe földmozgást tapasztalt csütörtök este. Mint írja:

Rövid ideig tartott, kb. 3-5 másodpercig, de beleremegett az egész ház!

És valóban, mind a seismology.hu, mind az európai szeizmológiai aktivitást figyelő EMSC adatai szerint kisebb földrengés volt Nyugat-Magyarországon este 20:07-kor. Előbbi oldal 4,0-ás, utóbbi 3,9-es erőről számol be a Richter-skálán. Az EMSC szerint az epicentrum Nagyatádtól nyugatra volt, 8 kilométernyire.

A foldrenges.hu hírében pontosít dr. Tóth László szeizmológus: „Helyi idő szerint 20:08-kor közepes méretű földrengés keletkezett Somogy megyében, Nagyatád közelében, kb. 13 km mélységben. A rengést több kisebb előrengés előzte meg az elmúlt napokban. A földrengést nagy területen érezték. A rengés mérete és mélysége alapján kisebb károk is keletkezhettek az epicentrum környékén.”

nagya

A Kaposvár Most Facebook-oldalán a térségben élők reakciói olvashatók, többen recsegő tetőről, morajlásról számolnak be. „Megmozdult alattam a kanapé és a szekrény is mozgott” – írja egy nagyatádi lakos. Egy másik nagyatádi már nekünk írta meg élményeit este 9 óra körül: „A szemközti házról a cserepek is lepotyogtak néhány helyen. Nagyon meglepő volt, mintha egy kamion hajtott volna a házba. Körülbelül 1-2 másodpercig tartott. Most kezdenek az emberek visszamenni a házakba.”

A foldrenges.hu szerint Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálnak műszerekkel, ezek nagy részét a lakosság nem érzi. Az ország területén évi 4-5 olyan földrengés keletkezik, ami az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2,5-3,0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó (5,5-6,0 erősségű) földrengés 40-50 évente várható.

Ön is érezte? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport