Magyar Nemzet: lecserélhetik a Gripeneket

2019.03.07. 07:11
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Magyar Nemzet: lecserélhetik a Gripeneket

Hét év múlva a honvédség lesz a tulajdonos, mégis kivonhatják a forgalomból a gépeket.

476 · Mar 07, 2019 07:11am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Hét év múlva a Magyar Honvédség tulajdonába kerülhetnek a Gripenek, mégis elképzelhető, hogy inkább kivonják majd ezeket a vadászgépeket a hadrendből - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap katonai forrásai szerint felmerült, hogy az úgynevezett négy és feledik generációs gépek helyett korszerűbb, ötödik generációs eszközöket szereznek be 2026 után a légierő számára.

A Magyar Honvédségnek bérelt Jas 39 Gripenek ugyan sokkal fejlettebbek a hetvenes-nyolcvanas évekre kifejlesztett, igazi negyedik generációs repülőgépeknél, de nem érik el az Amerikai Egyesült Államokban kifejlesztett ötödik generációs harci repülőgépek, például az F–22 Raptor és az F–35 Lightning-II műszaki színvonalát - írja a lap. Ezért nevezik ezeket a repülőgépeket általában 4+ vagy „négy és feledik generációsnak”. A Magyar Nemzet szerint elképzelhető, hogy ezért más, korszerűbb vadászgépek beszerzésében gondolkodik majd 2026 után a honvédség.

A lap szerint a Gripenek alkatrészellátása és megfelelő felfegyverzése is akadozott az elmúlt években, emiatt több miniszter is kénytelen volt tárgyalásokat kezdeményezni a svéd féllel.