Kerékpárút épül Pannonhalmára

2019.03.08. 19:42 Módosítva: 2019.03.08. 20:10

Kerékpárral is megközelíthetővé válik a pannonhalmi főapátság Győr felől 2020-ra, mivel egy pénteken megjelent kormányhatározat értelmében az állam a megyei jogú városok fejlesztésére kitalált Modern Városok Program keretében megépíti az eddigi hiányzó bicikliutat a 82-es főút mellett.

A kormány 2017 áprilisában kötött megállapodást Győr önkormányzatával, amiben már szerepelt a környék legfőbb idegenforgalmi látnivalójának számító, világörökségi rangú apátságig vezető kerékpárút megépítése. A kivitelezést 2018-ban meg kellett volna kezdeni, de ez nem történt meg, és a mostani határozat alapján úgy látszik, a megvalósításhoz a vártnál több idő kell, ugyanis idén 1,47 milliárd forintot, 2020-ban pedig 2,45 milliárdot fordítanának a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által megvalósítandó beruházásra.

A tervezett kerékpárút 17 km hosszú lesz, és érinteni fogja Nyúl, valamint Écs településeket is. Écs után a 82-es főutat Pannonhalmával összekötő bekötőút mentén vezetik tovább. A 82-es főúton jelenleg nem tilos a kerékpározás, de a nagy forgalom miatt kifejezetten veszélyes szakasznak számít. A főapátság korábban idegenforgalmi vezetője korábban azt nyilatkozta:

Eddig is igyekeztünk kiszolgálni a hozzánk érkezőket, például aktív biciklistérképekkel, de ezen a szakaszon nem tudunk számukra veszély nélküli útvonalat kijelölni.