Új vírustól rettegnek az állatmenhelyeken

DSZZS20180528001
2019.03.09. 14:24
Sorra szedi áldozatait a kutyamenhelyeken a szopornyica vírus, emiatt a közösségi oldalak kutyás csoportjaiban is kisebb pánik alakult ki az elmúlt időszakban. Az állatorvosok szerint a rendszeresen oltott kutyák nem kerülhetnek bajba, de a menhelyeken azt állítják: olyan kutyákat is elvitt a kór, akiket rendszeresen oltottak.

Új szopornyica vírus jelent meg és sorra szedi áldozatait a kutyák között - nagyjából így lehetne összefoglalni azt a hírt, ami már hetek óta, főleg a közösségi médiában terjed a különféle kutyás csoportokban.

A szopornyica a kutya és rokonai többnyire hevenyen lezajló, néha elhúzódó lázas betegsége, amely főleg a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutos gyulladásában, és idegrendszeri, ritkábban bőrtünetekben jelentkezik. Az állatdoki.hu leírása szerint a betegség terjesztésében a fertőzött kutyáknak van a legnagyobb szerepük, mert rendszerint már a lappangási időszak alatt üríthetik a vírust orrváladékkal, vizelettel, bélsárral. A fertőzés közvetlen érintkezéssel, vagy takarmánnyal, ivóvízzel, egyéb fertőzött eszközökkel terjed.

Amiért most foglalkozunk ezzel, annak oka az is, hogy a Facebook különféle kutyás csoportjaiban egyre többen írnak már járványról. Az is kiderült, hogy nem alaptalanul terjed a pánik, több állatmenhelyen felütötte a fejét a vírus, sőt, nem egy menhelyen áldozatokat is szedett már.

A Facebookon elterjedt például, hogy Tatabányán és környékén járvány van. Egy hétvégére, a környékre tervezett kutyás találkozót például lefújtak a megbetegedésekre hivatkozva. Beszéltünk egy tatabányai menhely vezetőjével, aki megerősítette, hogy náluk valóban megjelent a betegség,

egy kiskutyát el is kellett altatniuk.

Pedig - hangoztatta az Indexnek a menhely vezetője - ők mindent megtesznek a fertőző betegségek ellen, vagyonokat költenek védőoltásokra, ezért is értetlenül áll a jelenség előtt. A kiskutyán kívül még egy áldozatot szedett a vírus, miután a menhely egyik gondozója "hazavitte" azt és az otthoni kutya megfertőződött.

Amikor arról érdeklődtünk, hogy hogyan kerülhetett a vírus a menhelyre, kiderült: az egyik kutya korábban egy olyan állatkórházban volt, ahol jelen volt a vírus. Később több forrásunk is megerősítette, hogy egy budapesti állatkórházból kerülhetett ki a vírus. Úgy tudjuk, a kórházba bekerült egy beteg kutya, és valószínűleg nem fertőtlenítettek utána megfelelő módon, ez okozhatta a bajt. 

Egy tatabányai állatorvosi rendelőben érdeklődésünkre elmondták: hallottak arról, hogy a menhelyen jelen van a szopornyica, de hozzájuk nem érkezett kutya ilyen megbetegedéssel. Több budapesti állatorvos is hasonlóan nyilatkozott az Indexnek, mondván, a közösségi médiában ők is olvasták ezeket a híreket, de praxisukban nem találkoztak szopornyicás kutyával az elmúlt időszakban.

Több, a szopornyicás megbetegedésekben érintett menhely üzemeltetői is azt gyanítják, s ennek hangot is adnak a posztjaikban, hogy egy új, mutáns vírus jelenhetett meg, más magyarázat a történtekre szerintük nincsen. Teóriájukat arra alapozzák, hogy állításuk szerint olyan kutyák is megfertőződtek, amelyek rendszeres, kombinált oltást kaptak, azaz védve voltak.

Az Etyeki Állatvédők Egyesülete által fenntartott menhelyen például az elmúlt időszakban 13 áldozatot követelt a vírus. Az egyesület vezetője, Botka Zsolt az Indexnek azt mondta: az elpusztult kutyák többsége rendesen, rendszeresen és időben be volt oltva, megfelelő oltóanyaggal, ezt a kutyák oltási könyveivel is bármikor igazolni tudják. Éppen ezért állnak továbbra is értetlenül az eset előtt és ezért gyanítják azt, hogy ezúttal egy új vírusról lehet szó.  

Egy név nélkül nyilatkozó állatorvos, aki az egyik menhellyel kapcsolatban áll, azt mondta: tudomása van arról, hogy vizsgálják, új vírusról van-e szó, ugyanakkor, tette hozzá, az eddig olvasottak és látottak alapján ő maga kétli ezt.

Az oltásnak védenie kell

Az egyik budai állatorvos azt mondta az Indexnek, ha egy kutyát rendszeresen oltanak, az oltóanyag pedig jó (azaz nem lejárt, vagy nem rossz helyen tárolt), akkor az 100 százalékos védelmet jelent. Ez azt jelenti, hogy akár meg is ihatja egy beteg kutya vizeletét, akkor sem lesz semmi baja. Más állatorvosok finomították ezt az álláspontot, de a lényeg ugyanez: azt mondták, hogy bár száz százalékos védelem nincs, de ha egy kutya rendszeresen be van oltva jó oltóanyaggal, akkor ha meg is fertőződik, akkor is tünetmentes marad.

Hogy tisztábban lássunk, felhívtuk Lakatos Béla állatorvost, aki a téma kutatója és gyakorlati művelője, a kétezres évek közepén lényegében kiirtotta a vírust az Illatos úti gyepmesteri telepről. Lakatos lényegében megerősítette azt, amit az állatorvosok mondtak: ha egy kutya megkapja a megfelelő oltásokat, akkor ugyan megfertőződhet, sőt, vírushordozóvá is válhat, de nem lesz beteg. Lakatos hangsúlyozta: egyelőre nem tudni, hogy új vírussal állunk-e szemben, de szerinte több jel is arra utal, hogy nem.

De ha új vírus is lenne, az sem jelentené azt, hogy a keresztoltások hatástalanok lennének.

Magyarul arról van szó, hogy egy új vírus sem a semmiből jön, így a korábbi vírus ellen kifejlesztett oltóanyag is hatékony lehet vele szemben. És akkor visszakanyarodtunk az előző állításhoz: ha egy kutyát rendszeresen és időben oltanak, akkor nem kell félnie a vírustól akkor sem, ha új.

Lakatos doktor szerint több oka is lehet annak, hogy egy oltott kutya nem csak fertőzött lesz, de meg is betegszik. Ezek közé sorolta, hogy az oltóanyag esetleg lejárt szavatosságú, vagy rossz helyen lett tárolva, de okozhat ilyet az is, a kutyának esetleg más, immungyengeséggel járó betegsége van.

Ami az oltóanyagot illeti, nem példa nélküli, hogy a vakcináról derül ki, nem jó. Finnországban 1990-ben több ezer kutya lett szopornyicás, ami azért is rendkívülinek számított, mert előtte 16 évig egyetlen esetet sem regisztráltak. A járvány miatt vizsgálat indult és kiderült, hogy a megbetegedett kutyák többségét egy akkoriban nagyon népszerű oltóanyaggal tették védetté, csakhogy a szerből kimaradt az a komponens, ami a szopornyica ellen védett volna. Ez azonban egy elég extrém eset volt, és ha a mostani megbetegedések mögött ilyen ok állna, akkor nem csak azok a menhelyek lennének érintettek az ügyben, amelyek olyan kutyának adnak otthont, amelyik megfordult abban a budapesti állatkórházban, ahol a betegséget korábban már észlelték. Az egyedileg tartott kutyáknál - a mai napig - a betegség előfordulási aránya átlagosnak mondható - magyarázta Lakatos 

(Borítókép: Egy férfi sétáltatja kutyáját a Belvárosban 2018. május 28-án kora reggel. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)