Nem megszokott, hogy a bíró csőre töltött puskával néz szembe

2019.03.12. 13:39
Megerősítették a Fővárosi Törvényszék biztonságát, miután pár héttel ezelőtt egy férfi az elítélése után fegyvert szerzett, túszt ejtett és megszökött a bíróságról. Az elnök azt is szeretné, ha folyamatos rendőri jelenlét is lenne.

Amerikai sztoriban éreztem magam, amikor meghallottam. Tényleg valaki elkezdett a Fővárosi Törvényszéken Chicagót játszani?

Polgárné Vida Judit, a Fővárosi Törvényszék elnöke így emlékezett vissza egy keddi sajtóbeszélgetésen arra a bizonyos napra, amikor az ítélethirdetést követően megszökött egy rab a bíróságról.

A férfi, akit rögtön üldözőbe vettek, majd Újpalotán el is kaptak a rendőrök, a büntetőügyének tárgyalásán elvette az őr fegyverét, majd lábbilinccsel a lábán kimenekült a tárgyalóteremből. A menekülés közben túszt is ejtett, az épületen kívül pedig a fegyverével egy autót megállított, és így hagyta el a helyszínt.

Videón, ahogy a szökött fegyveres rabot üldözik, majd lebirkózzák

A Törvényszéken nem történt személyi sérülés, ám érthető módon megrázták a bíróságot a történtek, amelyek után az elnök több biztonsági változást is elrendelt. Polgárné Vida Judit azt mondta az Index kérdésére, hogy már másnaptól megerősítették a bíróság épületének biztonságát:

  • megháromszorozták a folyosói járőrszolgálatot, és a biztonsági őrök olyan rendszer szerint járnak körbe, hogy belássák az egyes folyosószakaszokat.
  • Egyeztettek a büntetés-végrehajtással, hogy a bv is megerősített biztonsági szolgálattal készül, ha az ügy indokolja. (A szökött rabot garázdaság és rongálás miatt ítélték el, amelyeket nem a legsúlyosabb bűncselekmények közé sorolunk.)
  • Kidolgoznak "egy havaria-tervet", egyfajta vészforgatókönyvet, kinek mi a dolga hasonló esetben. Polgárné Vida Judit szerint ugyanis a mostani eset megmutatta, hogy az eljárás szereplőinek pontosabban kellene tudniuk, kinek mi a dolga ilyen esetben. "Félrecsúsztak a dolgok" - fogalmazott az elnök, aki szerint a rab nem egyszerűen azért tudott megszökni, mert nem volt rajta kézbilincs akkor.

Az elnök emellett egyeztetést kezdeményezett a rendőrséggel, hogy folyamatosan posztoló rendőrök is legyenek a bíróságnál. Az ORFK-val már felvette a kapcsolatot.

Polgárné Vida Judit szerint legalább ugyanilyen fontos, hogy a bíróknak is segíteni kellett - nemcsak az érintettnek -, hogy feldolgozzák az eseményeket.

Nem megszokott, hogy a bíró csőre töltött puskával néz szembe.

A bíróknak szituációs gyakorlatokat is tartanak, hogy a legjobb viselkedniük ilyen helyeztekben.

Az elnök az esetleges jogszabályi változások szükségességéről azt mondta, hogy a jogalkotó dolga eldönteni, akar-e változtatni a vádlottak előállításán. Az biztosan nem megoldás szerinte, hogy megtiltják a kézbilincs levételét, hiszen a vádlottnak is vannak jogai, például lehetőséget kell adni neki a jegyzetelésre a tárgyaláson. De a jogalkotó pontosabban is szabályozhatja majd a jövőben, hogy a büntetés-végrehajtás őrének mit kell tennie, amikor a tárgyalásra kísér vagy őriz valakit.

Sértő, hogy morális válság lenne

Polgárné Vida Judit röviden reagált annak a volt bírónak az állításaira, aki szerint morális válság van a bíróságokon, legfőképp a Fővárosi Törvényszéken. Keviczki István februárban a Válasz.hu-nak azt is mondta, hogy politikai nyomás is van a bírókon.

Polgárné Vida Judit kijelentte, hogy "unintelligens dolognak" tarjta, hogy valaki "feláll és visszaköp". Szerinte olyan állításokat tett a volt bíró, amelyeknek nincs alapja, "sértő állítások, kifejezetten visszautasítom". Szerinte a bíróknak most is lehetőségük van jelezni akár neki is, ha problémájuk van, és elmondta, hogy a nagyjából 800 bíróból különböző okok miatt évente 2-3 bíró dönt a távozás mellett, amely "nem drámai" jelenség.