Orbánék egyszerű trükkel vezették meg Webert a Ferihegy–CEU úton

2019.03.12. 20:44 Módosítva: 2019.03.12. 22:57

Egyetlen brüsszelezős plakáttal sem találkozhatott Manfred Weber kedden, állapítottuk meg kedden délután, amikor végigautóztunk a Ferihegyi repülőtérről a CEU-ig. Felfedezésünk azért érdekes, mert az Európai Néppárt vezetője részben éppen azért érkezett Magyarországra, mert pártcsoportját kiakasztotta a kormány legújabb gyűlöletkampánya.

A plakátokon, ahogy azt nyilván minden olvasónk tudja, Soros György mellett Jean-Claude Junckert, Weber és Orbán EP-s párttársát ábrázolta a magyarok ellenségeként a kormány.

Webernek azonban az az érzése lehetett, hogy a plakátkampány inkább csak a jelentésekben és újságcikkekben létezik. A belvárosba vezető út mellől ugyanis az összeset leszedték az érkezésének idejére.

Az EPP-képviselő szerepébe helyezkedve a repülőtérről Weber első látogatásának színhelyére, a CEU-ba autóztunk, hogy megállapítsuk: a plakátragasztók tökéletes munkát végeztek. Webernek legfeljebb annyi juthatott az eszébe, hogy a magyar óriásplakát-bizniszbe nem érdemes befektetni, mivel a táblák egy jó részét nem sikerült értékesíteni, és ezért egyszínű kék papírral burkolták azokat. 

Webernek csak akkor lett volna esélye átlátni a trükkön, ha a sokkal lassabb busszal, esetleg biciklivel indul el a centrumba. Az egyik, négy kék plakátból álló felületre egy lelkes, és naiv aktivista angolul a következő szöveget fújta fel: 

Juncker még itt volt egy napja. Ez gyűlöletpropaganda. Legyél már tökös, Weber. Vak vagy?

A sajtónyilatkozatai alapján a frakcióvezető vélhetően nem vette észre a feliratot.  

A városban később azt is megállapítottuk, hogy nem igaz Gulyás Gergely állítása, miszerint a brüsszelezős kampánynak vége. Bár egyes zónákból már valóban eltűntek a plakátok, de a városban továbbra is sokfelé láttunk sátáni vigyorral ábrázolt Sorosokat és Junckereket.