Az ügyészség megtámadta a Migration Aid párttá alakulását

2019.03.14. 10:44

A Zalaegerszegi Törvényszék ugyan elrendelte az Éjjeli Őrség a Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vételét, az ügyészség azonban fellebbezett a végzés ellen - közölte a Zala megyei főügyészség.

Az Éjjeli Őrség a megszűnt Migration Aid Alapítvány által alapított párt lenne. A szervezet tavaly augusztusban a Facebookon tett közzé egy bejegyzést, melyben azt írták, hogy a parlament által megszavazott bevándorlási különadó ellehetetlenítené őket, ezért Éjjeli Őrség néven párttá alakulnak.

„Elképesztő, de 2018-ban egy EU-s országban pártot kell alapítani ahhoz, ha civilek emberségből segíteni akarnak rászoruló menekült embertársaikon. Ha pedig már úgy alakult, hogy ez maradt az utolsó jogi opció a segítésre, kiterjesztjük a tevékenységeinket és más területeken is felvesszük a kesztyűt a kormány által terjesztett sötétséggel szemben.

Az Éjjeli Őrség elnevezés minden bizonynal a Trónok harca seregére utal, amely a vadaktól védi a birodalom lakóit.

A párttá alakulás azonban nem megy simán, a Zala megyei főügyészség ugyanis megtámadta a folyamatot. Az ügyészség szerint ugyanis el kell utasítani a szervezet kérelmét, mert"a párt alapszabálya több pontosn is ellentétes a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény, valamint más vonatkozó jogszabály rendelkezéseivel."

Az ügyészség a következő problémákat sorolta fel:

  • a párt létrejötte jogszabály megkerülésére irányul, "a migrációt támogató civil szervezeteket érintő különadó alóli mentesülést célozza."
  • A megalakuló pártnak a székhelyhasználatot nem magyar állampolgár biztosítani, miközben párt külföldi magánszemélytől nem fogadhat el vagyoni hozzájárulást.
  • A megalakuló párt jogi személyek részére is biztosítaná a támogatás lehetőségét, holozz a törvény ezt kizárja.
  • A párt elnevezése "sem felel meg a névvalódiság jogszabályi követelményének".

Az ügyészség fellebbezéséről majd a bíróság dönt.