Életveszélyes munkába járni Százhalombattán

2019.03.14. 11:21
A százhalombattai vasútfelújításból anyagi okok miatt kimaradt egy vasúti aluljáró megépítése, amin a százhalombattaiak biztonságosan átjuthattak volna munkahelyükre, a túloldalon fekvő ipari parkba. Mivel óriásit kellene kerülni, mindenki az egyenes utat választja: átmászik az korláton, átbukdácsol a síneken, miközben bármikor elütheti egy vonat. A helyiek megelégelték a helyzetet.

Százhalombattán közel egy éve folyik a vasútvonal korszerűsítése. A vasút a város és a rengeteg embernek megélhetést jelentő ipari park között helyezkedik el, a korábban használatos átjárót lezárták. Az autósoknak 4 km-t kell kerülniük, de ez még egy kis bosszankodással tolerálható, írta olvasónk, hozzátéve: 

Azokra az embere senki nem gondol, akik nap mint nap, hóban, esőben, fagyban gyalog, vagy kerékpárral közlekednek.

Az erősen balesetveszélyes helyzet bemutatására egy videót is elküldött lapunknak.

Megkerestük a település polgármesterét, tud-e a kialakult helyzetről, és próbáltak-e tenni ellene.

Vezér Mihály azt mondta, hogy a bemutatott előzetes tervek szerint biztosítva lett volna a biztonságos átjárás az ipari parkba, egy vasúti aluljáró formájában. Aztán a beruházás kezdete előtt egy lakossági fórumon szembesültek azzal, hogy az aluljárót – költségvetési megszorításokra hivatkozva – nem vezetik ki az ipari park felé.

Mint a polgármester közölte: a napokban sajnálattal tapasztalta, hogy az Iparos úti átjáró lezárása miatt kialakult tarthatatlan állapot nem változott, sőt rosszabb lett. 

Az ipari parkba tartó munkavállalók önhibájukon kívül kerültek kiszolgáltatott helyzetbe, ezért úgy vélem, nem várható el tőlük, hogy életüket kockáztatva” járjanak naponta dolgozni

– fejtette ki.

A polgármester elmondása szerint az önkormányzatunknak sem hatásköre, sem ráhatása nincs a tervezésre és a kivitelezésre, így kiszolgáltatott helyzetben van. Ennek ellenére háromszor kereste meg a NIF Zrt. képviselőit, a kivitelező SZE Konzorciumot, sőt még az országgyűlési képviselő segítségét is kérte az ügyben.

Vezér Mihály a NIF Zrt.-től ígéretet kapott egy ideiglenes átjáró lehetőségének megvizsgálására, de érdemi intézkedés eddig nem történt. A Batta Ipari Park területén működő cégek vezetőivel már korábban is voltak egyeztetések a munkavállalók számára buszjáratok indításáról, amelynek finanszírozásához az önkormányzat is hozzájárulna. A cégvezetőket ismételten megkérte a jelenlegi helyzet mielőbbi közös rendezésére.

Megkerestük az ügyben a MÁV-ot, a cég sajtóosztálya azonban tovább dobta a labdát a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek, ahonnan várjuk a választ. 

Frissítés: megjött a NIF Zrt. válasza

Eszerint a Kelenföld-Pusztaszabolcs vasútvonal átépítése miatt lezárt Iparos úti átjárón korábban sem volt gyalogos átvezetés. A munkaterületen áthaladni kizárólag belépési engedéllyel lehet. Az átépítés ideje alatt a közlekedők a kijelölt kerülőutakat használhatják. A munkálatok befejezéséig a beruházó és a kivitelező az érintettek türelmét és megértését kéri.

Az átjárót jóváhagyott tervek alapján, hatósági engedéllyel zárták le az Iparos úti felüljáró és az alatta lévő vasúti pálya megépítéséig. Az elkészülő felüljárón a gyalogosok, kerékpárosok és autósok is biztonságosan, zavartalanul, a vasúti pályát nem keresztezve közlekedhetnek majd, írta a cég érdeklődésünkre.