Fejik a csukákat Buzsákon

2019.03.16. 20:23 Módosítva: 2019.03.16. 20:31

A Balatonban kevés a táplálék a kicsiknek, ezért a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. mesterségesen is szaporítja a csukát, a munkát a napokban kezdték meg - számolt be a Sonline.hu, és szemléltető videót is készítettek a mesterséges csukaszaporításról.

Ősszel kezdték el az anyaghalak kiválogatását, egy héttel ezelőtt pedig kiválogatták az ikrás vagy a tejes, azaz a nő vagy hímnemű halakat. A buzsáki ciframalmi tónál fejik le az ikrát a negyven anyahaltól a videón látható módon – mondta el Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója. Egy-két hétig a keltetőházban inkubálják az ikrákat, négy hét után pedig elérik már a 2–3 centit.

A csukák nagyon falánkok, és ha nincs elég plankton, elkezdik egymást megenni, akár meg is felezhetik az állományt. "Ezért van szükség rá, hogy a tógazdaságból minél nagyobb területen szétszórva telepítsük őket a Balatonba" – mondta el Fodor Ferenc.

Idén 250 ezer csukát akarnak a Balatonba juttatni. A horgászok segítségével a nádasok környékére helyezik ki az előnevelt halakat.

A csuka a horgászok kedvelt halfaja, nagyon heves kapást csinál, élmény számukra fárasztani. Húsa bár fehérjében gazdag, de nagyon szálkás. A ragadozóhal őshonos a Balatonban, a part menti nádasokban rejtőzködő életet folytat. A csukára február elsejétől március 30–ig horgászati tilalom van. Az előnevelt csukák az őszre meghaladják a 30 centit, jövőre fogható halakká cseperednek.

A jövő héten a balin, a kősüllő, majd a ponty, a compó és a harcsa szaporítása kezdődik jövő héten, és elkezdték a háromnyaras pontyok telepítését, Tihanyba, Alsóörsre és Zamárdiba. Március elején 850 kilogramm kétnyaras süllő t telepítettünk a tóba Siófokon, az Arany–parton a Kilián György utcánál, valamint Balatonkenesén a helyi horgász egyesület kikötőjében.