Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Több százan tüntettek, hogy az Akadémia ne adja oda kutatóhálózatát a kormánynak

D KOS20190321022
2019.03.21. 18:54 Módosítva: 2019.03.21. 18:55

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) függetlenségéért, valamint a kutatóhálózat egyben maradásáért rendezett tüntetést az Akadémia Dolgozók Fóruma Budapesten. A demonstráció közben a több száz tüntetőtől nem messze tárgyalt az MTA vezetése - írta a 444

„Az Akadémia nem pusztán tégla és habarcs, az Akadémia mi vagyunk!” - hangzott el többször a tüntetésen, mint ahogy az is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) már több mint kétszáz napja nem tudja megindokolni, hogy pontosan miért van szükség az átalakításra. 

A portál beszámolója szerint a tömeg a Széchenyi térről a Lánchídon át az ITM-hez ment, és közben piros lappal üzenték meg a miniszternek, hogy nem kérnek a zsarolásból. A minisztériumhoz érve egy petíciót is átadtak, amelyen a kutatóhálózat átszervezésének leállítását követelték. Mint írták: ha a kutatóhálózat kikerült az MTA alól, akkor független működésük nem lesz biztosítható. 

Az MTI elnökségének ülésén Lovász László tájékoztatta az elnökséget és a kutatóhálózat vezetőit az ITM-mel folytatott tárgyalásokról és a március 8-i szándéknyilatkozatról is. 

Az MTA vezetői, Elnöksége és kutatóhálózatának vezetői egyetértettek abban, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatának jövőjéről a Közgyűlés dönt. Az MTA – összhangban a legutóbbi, rendkívüli közgyűlés határozatával – továbbra is azt szorgalmazza, hogy a kutatóhálózatnak az MTA-nál kell maradnia, a kutatóhálózat irányításának újragondolása mellett

- olvasható az Akadémia közleményében. Hozzátették, az MTA kutatóközpontjainak főigazgatói és önálló jogállású kutatóintézeteinek igazgatói készítettek egy háttéranyagot, amelyet elküldtek Lovásznak. 

A dokumentum egyik fő megállapítása, hogy az ITM máig adós annak megindokolásával, hogy miért van szükség az MTA kutatóhálózatának reformjára, különös tekintettel a kutatóhálózat és az MTA közötti kapcsolat lazítására. A dokumentumban felvázolt elsődleges javaslat az, hogy a kutatóhálózat maradjon az Akadémiánál, a jelenlegi köztestületi modell revíziója mellett - írták. 

Ha nem tudja követni az Akadémia körüli balhét, fussa át a témáról szóló szájbarágónkat: