Magyar követői is vannak annak a mozgalomnak, amiért az új-zélandi merénylő rajongott

2019.03.29. 17:13 Módosítva: 2019.03.29. 22:33

Miután nyilvánosságra került, hogy a christchurchi merénylő 1500 euróval támogatta az osztrák identitárius mozgalmat, és kedden a szervezet vezetőjének bécsi lakásában házkutatást tartottak, az osztrák kormány bejelentette: megvizsgálják a szervezet feloszlatásának jogi lehetőségeit.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán azt mondta:

Záró toleranciát hirdetünk minden veszélyes ideológiával szemben, függetlenül attól, hogy az milyen politikai szélsőséget képvisel.

A másik osztrák kormánypárt, a szélsőjobboldalinak is titulált, populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Heinz-Christian Strache alkancellár azt mondta: semmi közük az identitárius mozgalomhoz. Aki ott aktív, az semmilyen tisztséget nem vállalhat a Szabadságpártban.

Ez abból a szempontból különösen pikáns, hogy amikor Strache még ellenzékben volt, és a mostaninál jóval radikálisabb bevándorlásellenes hangot ütött meg, saját Facebook-oldalán tette közzé az identitáriusok egyik propagandavideóját. Strache most azzal védekezett, hogy 2016-ban az identitáriusok a baloldaliakkal szembeni ellenkultúrát képviselték, és békés akcionizmust hirdettek.

Az identitárius mozgalom feloszlatása nem lesz könnyű, politikai eszközökkel nem is lehetséges. Ez az osztrák bíróság dolga, ha megalapozottnak találják az alkotmányellenes tevékenységet. A mozgalom osztrák szárnya azt közölte: az adományt nem a mozgalom, hanem Sellner kapta 2018 elején, amikor Branton Tarrantról még senki sem tudhatta, hogy mire készül. A mozgalom azt állítja: állnak a vizsgálat elé, nincs rejtegetnivalójuk, békés és erőszakmentes tevékenységük pedig nem sérti az alkotmányt. 

A Terrorelhárítási Központ korábban azt közölte, hogy Brenton Tarrant tavaly Magyarországon is járt.  2018. november 26-án Lökösházánál lépte át a magyar határt egy vonaton. Megkérdeztük a TEK-et arról, van-e információjuk arról, hogy az új-zélandi terrorista mit csinált Magyarországon, kivel találkozott, kivel vette fel a kapcsolatot, és mit tudnak az identitárius mozgalom hazai tevékenységéről. A TEK kérdésünkre röviden annyit közölt, hogy

az új-zélandi férfi november 26-án reggel érkezett Romániából a Kőrös Intercityvel a Keleti Pályaudvarra, majd néhány órával később tovább utazott Ausztriába.

A TEK eddigi ismeretei szerint rövid budapesti tartózkodása alatt nem lépett kapcsolatba senkivel, de a terrorelhárítás  az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve továbbra is együttműködik Tarrant tevékenységének felderítésében. Feltehetően a hazai identitáriusokra vonatkozó kérdésünkre válaszolták azt, hogy  „a TEK jogszabályban meghatározott tevékenysége során és a törvényekben biztosított jogosultságok alapján folyamatosan elemez, értékel és ellenőriz minden információt, amely Magyarország alkotmányos rendjét és a magyar emberek biztonságát veszélyeztetheti”.

A hírekből annyi tudható, hogy Bódi Ábel, a magyar Identitás Generáció szóvivője ismeri az Ausztriában a rendőrség látókörébe került Martin Sellnert. Tavaly áprilisban mindketten a brit Identitás-sejt londoni konferenciájára igyekeztek, amikor feltartóztatták őket a Stansted repülőtéren. A Guardian azt írta Sellnerről, hogy a fő szervezője annak a Defend Europe nevű kampánynak, melynek célja a bevándorlókat és menekülteket mentő Földközi-tengeri akciók megakadályozása.  

Bódi Ábel
Bódi Ábel
Fotó: Identitás Generáció / youtube

Az 50 ember halálát okozó christchurchi terrortámadások után Bódi Ábel egy videóüzenetben igyekezett tisztázni álláspontját a merényletekről. A március 17-én közzétett videón arról beszél, hogy ártatlan életek kioltása gyáva, megengedhetetlen, elfogadhatatlan és elmebeteg dolog. Aki az iszlám térhódítása ellen akar harcolni, az menjen Afrikába vagy Szíriába, mint ahogy ezt sokan meg is teszik, mondta. Bódi azt fejtegette, hogy azokban az országokban, ahol a politika komolyan veszi a lakosság bevándorlásellenes hangulatát, nem történnek ilyen esetek. Kettős mércével vádolta viszont a balodali sajtót, ami – szerinte – az iszlám terrorizmus esetén egyedi esetekről beszél, a christchurchi eset miatt azonban az egész jobboldalra rá akarja húzni a vizes lepedőt.  

A mozgalom magyarországi szárnya 2017-ben szervezett egy akciót a budapesti Csonka János téren lévő mecsetnél. Akkor egy olyan molinót feszítettek ki a mecsetre, amin ez a szöveg szerepelt: „Az iszlamizáció öl. Mondj igent a keleti határzárra!”. Akciójukról videó is készült. 

A molinós akció után a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke, Sulyok Zoltán rendőrségi feljelentést tett, mert szerinte az akcióval az Identitás Mozgalom tagjai közösség elleni izgatást követtek el, de a rendőrség nem tett semmit. (Évekkel korábban ugyanennek a mecsetnek a parkolójában gyújtogatás történt, 9-10 autó megsérült. A rendőrség akkor azt mondta a közösség tagjainak, hogy nem az iszlám ellen lépett fel a gyújtogató, hanem egyszerűen csak részeg volt.) 

A molinós akcióval kapcsolatban az Identitás Generáció akkor azt közölte:

Az nem a vallás ellen irányult, hanem az iszlám hit a radikális nézeteket valló hívek által, agresszívan történő térítése ellen. 

Mindenesetre a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület most is kikelt az identitáriusok ellen. Közleményükben azt írták: „Különösen aggasztónak tartjuk, hogy az új-zélandi terrorista által közölt írás, melyben tettét igazolni próbálja, számos pontos összecseng hazai és európai vezető politikusok nyilatkozataival”. 

Az identitárius mozgalom Oroszországból is bőven kap hátszelet.  Egyik legfőbb orosz képviselője Alekszandr Dugin orosz filozófus, szociológus, mozgalmár, Putyin orosz elnök egyik volt tanácsadója. Dugin nem egy taktikus, ráadásul kőkemény irányvonala nem minden esetben felel meg a hivatalos orosz taktikának. Ettől függetlenül tagadhatatlan, hogy az orosz külpolitikai expanzió alapjául szolgáló identitarizmusnak ő az atyja. 

Ennek az ideológiának a terjesztésére pedig bőven van pénz, ez pedig elképzelhetetlen lenne valamiféle orosz állami segítség nélkül. És a Nyugattal viaskodó orosz államnak valójában érdeke, hogy Dugin nézetei egyre szélesebb körben legyenek ismertek és elfogadottak Európában. Hiszen mit is állít valójában Dugin? Azt, hogy a dekadens Nyugattal szemben már csak Keleten, így például Oroszországban maradtak meg azok a tradicionális értékek, amelyek a nemzeteket megmenthetik a nihilista nyugatosodással szemben. Dugin identitárius nézetei egyébként Orbán Viktor beszédeiben is olykor visszaköszönnek, erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben