Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Több ezer hektár vadászterületet igényelt a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke

2019.04.01. 11:25

Tagtársai szerint a Safari Club Egyesület nevében, de annak felhatalmazása nélkül igényelt vadászterületet az állami Gemenc Zrt.-től az egyesület elnöke, Halmágyi-Takács István, aki nemrég azzal került be a hírekbe, hogy az I. kerületben lévő 165 négyzetméteres önkormányzati bérlakásáért 64 ezer forintot fizet havonta - írja az Átlátszó.

A lap szerint tavaly év végén derült ki, hogy Halmágyi-Takács István az állami Gemenci Erdő- és Vadgazdaság (Gemenc) Zrt.-hez vadászterület iránti igényt jelentett be az egyesület nevében. Az elnök a zrt. 12 ezer hektáron gazdálkodó Hajósi Erdészet területét kérte volna, amelyen található egy értékes vadászház is. A lap úgy tudja, ez a Gemenc Zrt.-nél kiverte a biztosítékot, de az Agrárminisztériumban sem talált támogatásra, még ha Halmágyi-Takács lépése mögött egy befolyásos embert, az ország fővadászaként is emlegetett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest sejtették is.

A lap szerint ezután Halmágyi-Takács István egy újonnan alapított vadásztársaság, A Fenntartható Vadászatért Vadásztársaság Egyesület nevében adott be újabb igénylést vadászterületre a Gemenc Zrt.-hez, de akkor már „csak” mintegy 4 ezer hektárra.

A történetet a Safari Club szervezési alelnöke, Lakatos Pál az Átlátszónak megerősítette. Azt közölte, hogy Halmágyi-Takács István tavaly novemberi akciójáról nem tudtak. Megjegyezte, azért sem értette a Safari Club nevében vadászterület igénylésére beadott kérelmet, mert az egyesület nem akart vadászterületet szerezni.

A Halmágyi-Takács által elnökölt egyesület vezetőségi tagjai lemondásra és kilépésre szólították fel az elnököt, aki egyes vélemények szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez fűződő jó kapcsolatára támaszkodhatott a magánakció során.

Halmágyi-Takács István az Átlátszó megkeresésére tagadta, hogy a Safari Club Egyesület nevében vadászterület-igénylést nyújtott be, azt pedig, hogy A Fenntartható Vadászatért Vadásztársaságnak igényelt-e egy mintegy 4 ezer hektáros területet, nem árulta el. Több kérdésre nem volt hajlandó válaszolni. Azt ígérte, írásban válaszol, de azt eddig nem tette meg - írja a lap.