Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Nagy mennyiségű sarkvidéki levegő indul el felénk

2019.04.07. 19:39

A jövő hét második felében nagy mennyiségű, sarkvidéki hideg levegő indul útnak dél felé - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookján.

Az biztosnak tűnik a szakértőknek, hogy Nyugat-Európát eléri, de az még bizonytalan, hogy hozzánk eljut-e, illetve hogy milyen mértékű lehűlést hoz.

A térképeken a hideg, arktikus eredetű légtömeg terjeszkedésének lehetséges forgatókönyveit mutatják. A vasárnap, április 7-én 00-es ECMWF épp egy hidegebb verzióval kalkulál. A fővárosi fáklyadiagramon láthatjuk, hogy igen nagyra nő (> 10 fok) a szórás a hőmérséklet tekintetében.

A következő napokban érdemes nyomon követni a legfrissebb előrejelzéseket, hogy pontosabban kiderüljön, mit hoz a sarkvidéki levegő.

Jövő heti előrejelzés

Az OMSZ középtávú előrejelzése szerint hétfőre virradóra foltokban pára, illetve köd is képződhet. A nyugati határvidék mentén záporeső, esetleg zivatar előfordulhat. A hőmérséklet hajnalban 3 és 10 fok között alakul. Az Északi-középhegység völgyeiben, az Alföld homokhátságain ennél pár fokkal hidegebb lehet a reggel. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható, az alacsonyabb értékek a záporok által érintett dunántúli tájakon lehetnek.

Kedden többórás napsütés mellett kiemelten a Dunántúlon erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, a legkevesebb napsütés északkeleten lesz. Elszórtan alakulhat ki zápor, néhol zivatar. A középső országrészben a legkisebb a csapadék esélye, míg az Alpokalján jelentősebb mennyiség, de így is csak néhány milliméternyi eső eshet. Az északkeleti, északi szél főként az Észak-Alföldön erősödik meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között alakul.

Szerdán többféle várhatóak záporok, zivatarok. A leghidegebb órákban 6-12 fok lehet, napközben 14-21 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön is számítani lehet záporokra, zivatarokra. A minimumhőmérséklet 6 és 12, a maximumhőmérséklet 14-21 fok között valószínű.

Pénteken és szombaton szórványosan valószínű eső, zápor. Helyenként a szél is megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mindkét nap 3 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul.

Vasárnap elszórtan előfordulhat kisebb eső. Az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.