Albin
0 °C
10 °C

273 budaörsi tanár írt nyílt levelet Orbán Viktornak

2019.04.08. 18:52

Közel háromszáz budaörsi nevelési és oktatási intézményekben dolgozó tanár írt nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek a közoktatási rendszer állapota miatt.

Az Indexnek is megküldött levelükben azt írják, Orbán második megválasztása után "világossá tette számunkra, hogy új kormánya első intézkedése a közoktatási rendszer teljes átalakítása lesz. 

A változtatások legvonzóbb ígérete az egyösszegű béremelés és a bérek minimálbérhez kötése volt. Mint mindannyian tudjuk, ön ezt az ígéretét nem teljesítette. Az emelést öt részletre osztották szét, melyből az utolsót meg sem kaptuk, és a bérünk számítási alapja továbbra is a 2013-as minimálbér, pedig az azóta közel másfélszeresére emelkedett. Mára már ott tartunk, hogy a pedagógusbér a többi diplomás átlagbérének kétharmadát sem éri el. Meggyőződésünk, hogy ilyen megalázó jövedelemmel "elismert" pedagógusokkal nem lehet az új céloknak megfelelő tudásalapú társadalmat építeni.

A tanárok ezután két követelést is előterjesztettek "pedagógusi önbecsülésük megőrzése, valamint gyermekeink és az ország jövője iránt érzett felelősségük" miatt:

  • egyrészt követelik, hogy a pedagógusbéreket ne a vetítési alapból, hanem a mindenkori minimálbérből számítsák ki, és jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és technikai dolgozók bérét is;
  • másrészt követelik, hogy a lehető legrövidebb időn belül kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel és érintettekkel az oktatásügy kérdéseiről, mint például a fenntartás, működtetés, óraszámok, túlóra kifizetése, tankötelezettségi korhatár, szabad tankönyvválasztás.

A levelet továbbküldik az ország összes intézményébe, így még további tanárok aláírására számítanak a következő napokban.