Orbán szerint a keletkutatóknak a Nyugatot kell vizsgálniuk

2019.04.09. 14:48
Civilizációelméleti fejtegetésekbe bocsátkozott Orbán Viktor a bevándorlásellenes iszlámkutató intézet új épületének avatásán. Az Avicenna Intézet piliscsabai otthona még Makovecz tervei alapján készült, igaz, első blikkre nem tartozik az építész legkiemelkedőbb alkotásai közé. Orbán szerint a keletkutatóknak a migráció miatt már a Nyugatot is kutatniuk kell, igaz, a magyarság is megőrizte nyugatra kerülve keleti gyökereit.

Az Európát érintő migrációs válság valójában civilizációs válsággá szélesedett, „a Kelet Nyugatra jött”

– mondta Orbán Viktor Piliscsabán, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete épületének avatásán. A 2002-ben alapított Avicenna Intézet a hazai iszlámkutatás tekintélyéhez, a jobboldalinak számító akadémikus Maróth Miklóshoz tartozik. Bár, mint a mostani alkalommal is mondta, Maróth az intézet feladatának tekinti, hogy „az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassa annak valódi kultúráját, megismertesse kiemelkedő eredményeit”, a migrációról, civilizációs konfliktusokról rendszeresen adott hangot Orbánéhoz hasonló álláspontjának.

Az Avicenna Intézet új házát Piliscsabán, az orosz laktanyának, majd egyetemi kollégiumnak helyt adó Iosephinum területén építették meg, erre 2017-ben 1,3 milliárd forintot kapott a kutatóintézet. Az épület még a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre tervei alapján készült. Most Orbán azt is bejelentette: az a terv, hogy lépésről lépésre Makovecz Imre összes, csak tervezésig jutott jelentős épületét fel fogják építeni.

Orbán Viktor Piliscsabán leginkább kelet-nyugat civilizációelméleti megfejtésekbe bocsátkozott, trmészetesen a migrációra felfűzve. Az iszlám kultúra új területeket foglal magának, egyre nagyobb számban telepednek le muszlimok Nyugat-Európa városaiban, méghozzá önálló tömbökben. Így mára az orientalisztika, vagyis a keletkutatás tudományának földrajzi értelemben vett kutatási területe sem határolható egyszerűen körbe: ma már nemcsak azt kell kutatni, mi zajlik tőlünk keletre, hanem azt is vizsgálni kell, mi történik tőlünk nyugatra – idézi a miniszterelnököt az MTI.

Orbán arról is beszélt, Európa politikai illúzióban ringatja magát, amikor azt gondolja, hogy az iszlám világából jött emberekkel együtt nem kapja meg azokat a törvényeket, szokásokat és konfliktusokat is, amelyek e kultúrán belül hosszú évszázadok óta léteznek.

Az integráció nyugat-európai harcosai ma azt hiszik, hogy aki Franciaországba vagy Németországba vágyik, aki francia és német életszínvonalra vágyik, az miért is ne akarna azonnal francia vagy éppen német lenni. A brüsszeli elit ma ebben a buborékban él.

Orbán nemzetkarakterológiai vízióit is megosztotta némi szimbolikus földrajzi kitérőkkel, hogy a magyarság hagyománytiszteletét és sikeres integrációt egyszerre dicsérhesse. Arról beszélt, hogy a magyarokat úgy ismerik Európában, mint a legnyugatibb keleti népet. „Mi, magyarok ezer éve azt választottuk, hogy a Nyugathoz akarunk tartozni, de úgy, hogy közben nem feledkezünk meg a keleti származásunkról” – fogalmazott.