200 ember van a magyar tranzitzónákban, ebből 119 gyerek

2019.04.11. 10:49

Szél Bernadett egy Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy meglátogatták Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt, ahol Végh Zsuzsanna igazgatóval egyeztettek, és az alábbiak derültek ki: 

  • jelenleg 200 fő van a két magyar tranzitzónában, és abból 119 gyermek
  • 2018-ban 367 ember kapott valamilyen szintű elismerést Magyarországon: 68 menekültstátuszt, 281 oltalmazotti státuszt és 18 befogadott lett
  • ezzel szemben 595 elutasító döntés született és 160 esetben lett megszüntetés a folyamat vége  2019-ben pedig eddig 11 elismerő döntés született, összesen 153 kérelem érkezett be, kitoloncolás idén 39 esetben volt, míg 2018-ban 302 fő esetében

Beszámolt arról, hogy a menekült gyermekek fogai sokszor nagyon tönkremennek az úton és látogatásukkor is ott volt egy gyermek, akinek napok óta iszonyatosan fájt a foga.

"Kezelés helyett antibiotikumot és Cataflamot kapott, mert nem voltak hajlandók ellátni a közeli egészségügyi intézményben. Hogy miért? Megtudtam, hogy csak sürgősségi esetben kap ellátást olyan gyermek, aki nem tudja igazolni, hogy a magyar protokoll szerinti összes oltása megvan és praktikusan ez azt jelenti, hogy mintegy két hónapot töltenek a tranzitban, amire úgymond "nem sürgős" esetben ellátáshoz jutnak. Csakhogy egy iszonyatos fogfájás valami miatt nem minősül sürgős esetnek, ezért szenvedett a kisgyermek ott-létemkor napok és éjszakák óta. A BMH igazgatója arról tájékoztatott, közlésem nyomán utána járt az esetnek és haladéktalanul megkapta az ellátást a gyermek és azt is jelezte, megtalálták a módját annak, hogy ebben a helyzetben a gyermekek ellátást kapjanak"

- írta.