A kormány rágyúrt a ferihegyi zajra

2019.04.11. 17:17 Módosítva: 2019.04.11. 18:33

Palkovics László vezetésével légiközlekedési és repülőgépipari tanácsot hozott létre az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az alakuló ülésen megtárgyalták a reptér zajterhelésének csökkentéséről szóló javaslatokat, írja az MTI.

Az ITM közleménye szerint a tanácsban mások mellett

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter,
  • Tarlós István, Budapest főpolgármestere,
  • Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetője,
  • a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem repüléstudományi szakemberei,
  • a HungaroControl Zrt.,
  • a Budapest Airport Zrt. és a
  • Wizz Air Hungary Kft. vezetői vannak.

A közlemény szerint az alakuló ülésen megtárgyalták a budapesti repülőtér zajterhelésének csökkentésével kapcsolatos megoldási javaslatokat, köztük a Közlekedéstudományi Intézet által végzett zajmérések lehetőségét.

Hogy a reptér mennyire zajos, arról mi is többször írtunk. Itt egy zajmérési eredményről olvashatnak, itt és itt pedig az elkeseredett lakók panaszáról. 

A tanács alakuló ülésén napirenden volt a légi közlekedési hatóság fejlesztése, átszervezésének aktuális állapota, áttekintették a magyarországi repülőterek stratégiájának főbb elemeit és a hazai repülőgépipar helyzetét is.

Palkovics László a közlemény szerint hangsúlyozta, a légiközlekedés nemzeti ügy, az ágazat alapvetően határozza meg Magyarország gazdasági versenyképességét, a hazai idegenforgalom lehetőségeit, de egyre jelentősebb szerepe van iparfejlesztési szempontból is. A légiközlekedési kínálat bővítése és a forgalomból fakadó környezeti terhelés visszaszorítása egyformán jelentősen befolyásolja a magyarok életminőségét.

A tanácskozáson Schneller Domonkos, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára ismertette a Budapest Airporttal februárban, közösen létrehozott munkacsoport eddigi munkájának eredményeit, meghatározva a repülőtér fejlesztése érdekében elvégzendő további közös munka irányait, és azokat a célokat, amelyekkel kapcsolatban „gyors és hatékony megoldást szorgalmaz a kormány”.

A repülőtér zajterhelésének csökkentése kapcsán Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére döntés született arról, hogy Palkovics László miniszterrel közösen még áprilisban nyilvánosság elé tárják a konkrét megoldásokat – olvasható a közleményben.