Idén is fáklyás felvonulással emlékeznek a holokauszt áldozataira

DMOHA20190414057
2019.04.14. 20:17

Idén is megtartották a holokauszt áldozataira emlékező sétát, az Élet menetét. A résztvevők fáklyás felvonulással emlékeztek a mártírokra, köztük idén különös tekintettel Jane Hainingre, a budapesti skót misszió internátusának mártír sorsú vezetőjére, Skócia egyetlen holokauszt-mártírjára. A felvonulás a Március 15. térről indult, ahol többek között beszédet mondott

  • Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete
  • Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke
  • David Mundell, a brit kormány Skóciáért felelős minisztere

Az emlékséta résztvevői a sófár és a skót duda hangjára indultak el a budapesti Március 15. térről, és a Jane Haining, majd az id. Antall József rakparton vonultak a Cipők a Duna-parton emlékműhöz. A menetet holokauszt-túlélők vezették.

Az emlékműnél Keleti Ágnes holokauszt-túlélő, ötszörös olimpiai bajnok tornász, David Mundell és Kardos Péter főrabbi közösen gyújtották meg az óriás fáklyát az áldozatok emlékére. A megemlékezés a főrabbi gyászimájával ért véget.

A pusztán zsidóságuk miatt meggyilkolt magyar honfitársaink tragédiája az egyik legsúlyosabb teher a magyar nemzet történelmében, amelyet nem szabad elfelejteni - mondta a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára a rendezvényen az MTI-nek. Takács Szabolcs a holokauszt áldozataira emlékező séta egyik céljának nevezte a társadalmi tudatosság növelését. Ami a második világháborúban Magyarországon és Európa-szerte történt, arra nincs semmilyen mentség és az soha többet nem fordulhat elő - hangsúlyozta.

Közös felelősségünk van abban, hogy a jelen generációk és az utódaink, tanulva a múlt hibáiból és őszintén szembenézve a mögöttünk hagyott problémákkal és torzulásokkal, egy tudatos és felelős döntést tudjanak hozni a jövőt illetően


 - tette hozzá. 

Közvetítésünket a menetről itt nézheti vissza:

(Borítókép: Résztvevők  a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából megrendezett Élet menetén Budapesten a Március 15. téren 2019. április 14-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)