3 millió forintért vehetnek a pártok a név- és lakcímadatokat

IMG 7173
2019.04.20. 13:36

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán listát állító pártok hárommillió forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz a közvetlen kampány érdekében - írja az MTI. 

Ez azt jelenti, hogy annak érdekében, hogy a pártok közvetlenül is megszólíthassák a szavazókat, jogszerűen hozzájuthatnak a választópolgárok név- és címadataihoz.

A listát állító pártok a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntés jogerőre emelkedése után megkaphatják a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét. Szombati állás szerint tehát a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom élhet a lehetőséggel, hogy megvegye a választópolgárok adatait. Az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Demokratikus Koalíció listájának nyilvántartásba vételéről szóló határozatok hétfőn emelkedhetnek jogerőre.

Miért pont ennyi? 

A választók adatainak ára egészen pontosan 3,129 millió forint, ami az egyhavi minimálbér (149 ezer forint) és a megválasztható képviselők számának (21) szorzata.

A jogszabály a választópolgár információs önrendelkezési jogának érvényesülése érdekében lehetővé teszi, hogy megtiltsa a róla nyilvántartott adatok kiadását.

A pártok a választási irodától kapott név- és lakcímadatokat csak a választási kampány céljára használhatják fel, az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni. A megsemmisítésről szóló jegyzőkönyvet május 29-én 16 óráig kell eljuttatni az NVI-hez. Más állami vagy önkormányzati szerv személyes adatot nem szolgáltathat a pártoknak kampánycélra.

(Borítókép: szavazók a Bocskai úton a 2018-as parlamenti választások idején. Fotó: Ajpek Orsi / Index.)