A SOTE árnyalta a kisfiú történetét, akinek bot sértette fel a szemét

2019.04.25. 21:19 Módosítva: 2019.04.26. 23:46

FRISSÍTÉS: Az RTL Klub anyagára, amiben egy anyuka azt nyilatkozta, egymás után két budapesti kórházban nem akarták (illetve az első esetben nem tudták) ellátni kisfiát, aki kirándulás közben balesetet szenvedett időközben a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája is reagált. Levelüket változtatás nélkül közöljük:

"A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájára 2019. április 18-án, csütörtökön délután érkező, balesetet szenvedett gyermeket az intézményben soron kívül, a szakma szabályainak megfelelően ellátták, függetlenül attól, hogy ezen a napon a klinika nem volt a sürgősségi ügyeletre kijelölt fővárosi intézmények között. A Szemészeti Klinika kedd, szerda, péntek és szombati napokon látja el ezt a feladatot. A hét többi napján a protokoll szerint kizárólag az ügyeletes intézmények által megvizsgált, és továbbutalt legsúlyosabb állapotú 18 év alatti pácienseket fogadja.

Az ügyeletes szakorvos a folyamatban lévő többi beteg vizsgálatát megszakítva, azonnal megkezdte a gyermek kivizsgálását. A szakmai elveket maximálisan figyelembe véve ultrahang és CT vizsgálatot végzett, melyek egyértelműen bizonyították, hogy látást veszélyeztető perforáló sérülés nem áll fenn, illetve idegentest sincs a szemben. Bár az egyetem területén 0-24-ben működik gyermek aneszteziológiai ellátás, mivel sürgősségi műtétre nem volt szükség, a szemészeti beavatkozást másnapra tűzték ki. A szülők minderről teljes körű szóbeli tájékoztatást kaptak az ügyeletes orvostól.

A húsvét pénteken történt beavatkozás során szaruhártya sérülés és kötőhártya seb látszott, amelyet a szakorvos ellátott. Mivel a gyermek aluszékony volt, a műtétet követően az egyetem egyik gyermekklinikájára szállították megfigyelésre, azóta már elhagyhatta a klinikát, és kétszer tért vissza kontrollvizsgálatra a szemészetre.

A fent nevezett eset mellett, április 19-én, nagypénteken, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának ambulanciáján 93 beteg fordult meg, és 6 sürgősségi műtétet végzett a sebész team ügyeletese. A páciensek jelentős része más intézményekből átirányított ambuláns beteg volt."

Frissítés 2.: És a Bajcsy-Zsilinszky Kórház is eljuttatta hozzánk a közleményét, amit az RTL-nek is elküldött. Kérésükre változtatás nélkül közöljük:

„Nem a gyermekaneszteziológiához értő szakember hiány áll az eset hátterében, hanem az, hogy kórházunk nem gyermekkórház, így 3 év alatti gyermekek aneszteziológiai műszeres felkészültséggel nem rendelkezünk. Ezért éppen a gyermek érdekében és a szakmai ajánlásoknak megfelelően történt az átirányítás a legmagasabb szintű, speciális ellátást nyújtó szolgáltatónak.

Az Önök által leírt esetben az Országos Mentőszolgálat Főorvosi és Szuperügyeleti Osztálya - Központi Ágynyilvántartó - bejelentkezése után azonnal a beutalási rendnek megfelelő, az ellátásra felkészült intézménybe szállították a sérültet.

Kórházunk Aneszteziológiai és Intenzív Osztályán jelenleg 16 szakorvos rendelkezik anszteziológiai szakvizsgával, melynek része a gyermek aneszteziológia."

Frissítés 3: A szülők reagáltak a SOTE közleményére

Miután közöltük Semmelweiss Egyetem Szemészeti Klinikájának reakcióját, a kisfiú édesapja levelet küldött az Indexnek, amelyben a kórház állításait kommentálta. Mint írta, felháborítja a SOTE "árnyalása", amelyből az derül ki, hogy a kisfiuk teljesen kielégítő ellátást, kapott, nincs semmi probléma a rendszerrel. Holott szerinte "ez egészen biztosan nem így van".

Ahhoz, hogy a SOTE klinikán soron kívül ellátták a kisfiút annak ellenére, hogy nem ez az intézmény volt az ügyeletes, az apa azt írta, hogy ez igaz, de csak miután a felesége sírva kérte a doktornőt hogy vizsgálja meg, illetve a vizsgálat alatt lévő idős hölgy saját maga kérte, hogy kerüljön elé kisfiuk. Illetve feltette a kérdést: "de akkor ki lett volna az ügyeletes? A Bajcsy kórház is elutasított minket. Oda akartak visszaküldeni..."

A Szemészeti Klinika azt is írta, kedden, szerdán, pénteken és szombaton látja el ezt a feladatot, a hét többi napján a protokoll szerint kizárólag az ügyeletes intézmények által megvizsgált és továbbutalt, legsúlyosabb állapotú 18 év alatti pácienseket fogadja. Az apa kommentárja szerint a legsúlyosabb állapot meghatározásához az ügyeletes intézmény beutalója kellett volna, vizsgálati eredmények után.

Talán ezt a papírt kérte volna a doktornő? Ez alapján vehette volna fel a klinikára? Ilyen papírunk nem lehetett, mivel az ügyeletes kórház nem fogadott, nem volt, nem voltak eszközei hozzá nem tudom.... Komolyabb vizsgálat nélkül ki tudja eldönteni, hogy mennyire súlyos az eset Egyszóval ilyen esetben senki nem kell segítsen?

A kórház közleménye szerint a szakmai elveket maximálisan figyelembe véve ultrahang és CT vizsgálatot végzett, melyek egyértelműen bizonyították, hogy látást veszélyeztető perforáló sérülés nem áll fenn, illetve idegentest sincs a szemben. Az apa ugyanakkor azt írta, nekik azt mondták, hogy azt, hogy biztosan nem maradt bent valami azt a feltáráskor fogják látni. "A CT leírásból is az látszik, hogy feltárásra van szükség" - tette hozzá.

A SOTE levelében azt is taglalta, milyen sok embert láttak el nagypénteken: "A fent nevezett eset mellett, április 19-én, nagypénteken, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának ambulanciáján 93 beteg fordult meg, és 6 sürgősségi műtétet végzett a sebész team ügyeletese. A páciensek jelentős része más intézményekből átirányított ambuláns beteg volt." Az apa ezzel kapcsolatban azt írta:

"Ez nagyon sok egy csapatnak. Remélem mindenkinek tudtak segíteni időben. Köszönjük mindenkinek a munkáját, és hálásak, vagyunk hogy a kisfiunk maradéktalanul meggyógyul, nagyon nagy szerencsénk van. Szülőként tudom, hogy milyen türelmetlen és rossz döntéseket tud hozni az ember, ha fáradt már csak nevelés terén is. Arra kérném a kórház vezetőségét, aki a levelet írta, hogy azon fáradozzon, hogy a lehető legjobb munkakörülményeket biztosítsa a dolgozóinak, hogy mindenki a legjobb ellátást tudja kapni, ne kelljen mentegetőzni, és "árnyalni" a betegek panaszait."

Korábban írtuk:

Az RTL Klub híradójának csütörtöki kiadásában egy anyuka azt nyilatkozta, egymás után két budapesti kórházban nem akarták (illetve az első esetben nem tudták) ellátni kisfiát, aki kirándulás közben balesetet szenvedett. 

A kétéves Benő a Hármashatár-hegyen, kirándulás közben elesett, és a szemébe belefúródott egy kis méretű bot. A seb erősen vérzett, a szülök mentőt hívtak. A mentők hamar kiértek a beszámoló szerint, ám a kórházzal már nem volt ilyen szerencséjük: mire Budáról elértek a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, az intézetben közölték, hogy nem tudják ellátni a kisfiút.

Ennek oka állítólag az volt, hogy nincs elég gyermek-aneszteziológus az intézetben, így nem tudták volna biztonságosan vállalni az esetleges műtétet. 

Az elutasítás után a mentő a SOTE Szemklinika Ambulancia felé vette az irányt, a mentőtisztek a kórház diszpécserétől azt a tájékoztatást kapták út közben, hogy náluk sem tudják ellátni a kisfiút. Végül a szomszéd utcában vesztegelve sikerült valahogy megbeszélni, hogy mégis odavihessék, ám mikor az intézethez értek, egy doktornő közölte, hogy ha nem hoztak „papírt” (hogy pontosan milyen dokumentumot hiányolt, arra a szülők nem jöttek rá), akkor nem fogadják be Benőt. 

Az anyuka beszámolója szerint erre ő már sírni kezdett, úgy kérlelte a doktornőt, aki ennek hatására megenyhült, így végül felvették a megfelelő osztályra a kisfiút. A műtétre végül 21 órával a baleset után került sor, közben állítólag Benő komoly fájdalmakat élhetett át, mert a sérülés mély volt, a szaruhártyában pedig sok az idegvégződés. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport