Az Emmi csak akkor államosítja a nemzetközi hírű roma gimnáziumot, ha az iskola kéri

2019.04.25. 17:12

„A tárca nyitott arra, hogy állami fenntartásba vétellel garantálja az iskola további működését, ezt azonban csak a gimnázium jelenlegi fenntartójának kérésére teheti meg" – írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), ami szerint a tárca mentette meg az azonnali bezárástól a nem állami fenntartású, buddhista közösség által alapított sajókazai Dr. Ámbédkár Gimnáziumot.

Mint korábban írtuk, a 2007-ben alapított sajókazai közösségi gimnázium a térségben élő, halmozottan hátrányos helyzetű (elsősorban roma) fiatalok továbbtanulását biztosítja. Az iskola már eddig is különleges keretek között működött: egy helyi buddhista közösség a fenntartója, és a finanszírozása akkor került veszélybe, amikor a közösség (az új egyházügyi törvény hatályba lépésekor) elveszítette az egyházi státuszát, az iskola pedig az egyházi iskolák emelt összegű normatív támogatását.

A 168ora.hu azt írta a héten, hogy az oktatási tárca megvonná a nemzetközi hírű gimnáziumtól azt a plusztámogatást, amit az iskola eddig az előző miniszterrel, Balog Zoltánnal kötött különmegállapodás alapján élvezett. E pluszpénz nélkül az iskola fenntarthatatlan. A lap azt is írta, hogy az Emmi javaslatot tett arra, hogy ősztől a KLIK legyen a gimnázium fenntartója, azaz az intézmény fennmaradna, de elveszítené a szakmai programja garanciáját jelentő autonómiáját.

Az Emmi most a közleményében azt is írta, hogy az intézményt fenntartó Dzsaj Bhím Triratna Buddhista Közösség januárban azzal fordult a minisztériumhoz, hogy az iskola súlyos anyagi nehézségekkel küzd, és amennyiben nem kap azonnal további támogatást, márciusban kénytelen lesz bezárni. Azonnali, előre hozott támogatásban részesítették az intézményt, a hatályos köznevelési szerződés összegén felül további 23,5 millió forintot biztosítottak a tanév sikeres lezárásához.

„Ez a pénzügyi helyzet annak ellenére alakult ki, hogy a jogszabály alapján járó támogatásokon felül az intézményfenntartó jelentős, további állami támogatást kapott": mint minden magánintézmény, jogosult a bértömegalapú állami támogatásra, ezenfelül köznevelési szerződés alapján évente plusz 34,5 millió forintot kap, így kiemelt finanszírozásban részesül. Ez a szerződés jelenleg is hatályos. Az iskola kollégiumfejlesztésre is kapott korábban 100 millió forintot a tárcától" – írták.

A minisztérium jelezte: mivel a fenntartó a kiemelt finanszírozás ellenére is folyamatosan anyagi nehézségekkel küzd, és jelentős tartozásokat halmozott fel, az intézmény jövője szempontjából az állami fenntartás lenne a megoldás. Amennyiben az iskola ezen megoldás mellett dönt, a tankerületi feladatellátás rendszerében az Emmi garantálni tudja a működését, „természetesen a jelenlegi tanári állomány, a jelenlegi pedagógiai program és az intézményre jellemző sajátosságok megtartásával együtt".

Orsós János, a gimnázium alapító-elnöke az Indexnek azt mondta, hogy megbeszélést folytatnak az oktatási államtitkársággal, és még nincs megállapodás a jövőről. Azonban azt is elmondta, hogy nem a sajtó nyilvánossága előtt szeretnék rendezni a helyzetet. Azt is kiemelte, hogy ez nem egy konkrét iskoláról szól csak, hanem hogy a halmozottan hátrányos fiatalok hogyan juthatnak el az érettségiig. Az iskola ügye csak egy tünete ennek a problémának.