Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Emmi csak akkor államosítja a nemzetközi hírű roma gimnáziumot, ha az iskola kéri

2019.04.25. 17:12

„A tárca nyitott arra, hogy állami fenntartásba vétellel garantálja az iskola további működését, ezt azonban csak a gimnázium jelenlegi fenntartójának kérésére teheti meg" – írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), ami szerint a tárca mentette meg az azonnali bezárástól a nem állami fenntartású, buddhista közösség által alapított sajókazai Dr. Ámbédkár Gimnáziumot.

Mint korábban írtuk, a 2007-ben alapított sajókazai közösségi gimnázium a térségben élő, halmozottan hátrányos helyzetű (elsősorban roma) fiatalok továbbtanulását biztosítja. Az iskola már eddig is különleges keretek között működött: egy helyi buddhista közösség a fenntartója, és a finanszírozása akkor került veszélybe, amikor a közösség (az új egyházügyi törvény hatályba lépésekor) elveszítette az egyházi státuszát, az iskola pedig az egyházi iskolák emelt összegű normatív támogatását.

A 168ora.hu azt írta a héten, hogy az oktatási tárca megvonná a nemzetközi hírű gimnáziumtól azt a plusztámogatást, amit az iskola eddig az előző miniszterrel, Balog Zoltánnal kötött különmegállapodás alapján élvezett. E pluszpénz nélkül az iskola fenntarthatatlan. A lap azt is írta, hogy az Emmi javaslatot tett arra, hogy ősztől a KLIK legyen a gimnázium fenntartója, azaz az intézmény fennmaradna, de elveszítené a szakmai programja garanciáját jelentő autonómiáját.

Az Emmi most a közleményében azt is írta, hogy az intézményt fenntartó Dzsaj Bhím Triratna Buddhista Közösség januárban azzal fordult a minisztériumhoz, hogy az iskola súlyos anyagi nehézségekkel küzd, és amennyiben nem kap azonnal további támogatást, márciusban kénytelen lesz bezárni. Azonnali, előre hozott támogatásban részesítették az intézményt, a hatályos köznevelési szerződés összegén felül további 23,5 millió forintot biztosítottak a tanév sikeres lezárásához.

„Ez a pénzügyi helyzet annak ellenére alakult ki, hogy a jogszabály alapján járó támogatásokon felül az intézményfenntartó jelentős, további állami támogatást kapott": mint minden magánintézmény, jogosult a bértömegalapú állami támogatásra, ezenfelül köznevelési szerződés alapján évente plusz 34,5 millió forintot kap, így kiemelt finanszírozásban részesül. Ez a szerződés jelenleg is hatályos. Az iskola kollégiumfejlesztésre is kapott korábban 100 millió forintot a tárcától" – írták.

A minisztérium jelezte: mivel a fenntartó a kiemelt finanszírozás ellenére is folyamatosan anyagi nehézségekkel küzd, és jelentős tartozásokat halmozott fel, az intézmény jövője szempontjából az állami fenntartás lenne a megoldás. Amennyiben az iskola ezen megoldás mellett dönt, a tankerületi feladatellátás rendszerében az Emmi garantálni tudja a működését, „természetesen a jelenlegi tanári állomány, a jelenlegi pedagógiai program és az intézményre jellemző sajátosságok megtartásával együtt".

Orsós János, a gimnázium alapító-elnöke az Indexnek azt mondta, hogy megbeszélést folytatnak az oktatási államtitkársággal, és még nincs megállapodás a jövőről. Azonban azt is elmondta, hogy nem a sajtó nyilvánossága előtt szeretnék rendezni a helyzetet. Azt is kiemelte, hogy ez nem egy konkrét iskoláról szól csak, hanem hogy a halmozottan hátrányos fiatalok hogyan juthatnak el az érettségiig. Az iskola ügye csak egy tünete ennek a problémának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!