Tüntetők: Orbán Viktor szeptember elsejéig tegyen le egy középfokú nyelvvizsgát

9038449494557932465 HUSZ3959
2019.04.26. 16:34 Módosítva: 2019.04.26. 17:59

Orbán Viktor 2019. szeptember elsejéig tegyen le egy középfokú B2-es nyelvvizsgát, követelték a pénteken délután tartott tüntetésen a Kossuth téren. A több száz fő részvételével zajló demonstrációt azért hirdették meg, mert 2020-tól kötelező lesz a nyelvvizsga az egyetemi felvételikhez, a tiltakozók szerint viszont a hazai iskolai idegennyelv-oktatás színvonala ezt nem teszi lehetővé.

"Milyen ország az, ahol miniszterelnök lehet valaki B2-es nyelvvizsga nélkül, de egyetemista nem?" - indokolta a félig vicces követelést Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament vezetője, a tüntetés egyik szervezője. Ha Orbán Viktor nem teszi le addig a nyelvvizsgát, folytatta, akkor népszavazási kezdeményezéseket indítanak a következő kérdésekben:  

  1. Halasszák el a felvételihez előírt nyelvvizsga-követelmény bevezetését addig, amíg a magyar iskolák nem lesznek képesek rendesen megtanítani a diákokat valamelyik idegen nyelvre.
  2. Magyarországon ne lehessen miniszterelnök olyan személy, aki nem teljesíti az összes olyan feltételt, amit egy egyetemi felvételizőtől elvárnak. 

Országos Diák Tanács: A kormány gondolja át a követelményt 

Az Országos Diák Tanács kezdeményezte a közoktatásért felelős helyettes államtitkárnál az ODT összehívását a kötelező nyelvvizsga kérdése körül kialakult bizonytalanság és aggodalom fontos kérdés. A hivatalos diák érdekképviselet is felkérte a kormányzatot arra, hogy mérlegelje a felvételikhez előírt nyelvvizsga-követelmény 2020-as bevezetésének időpontját. Korábban a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke azt mondta: ha az iskolai nyelvoktatás színvonala nem megfelelő,  érdemes megfontolni a halasztást. Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint az intézkedés veszélyeztetheti a kisebb, vidéki intézmények szakjait, amelyekre így nem kerül be elegendő hallgató.    

A demonstrációt a Független Diákparlamenthez kötődő magánszemélyek jelentették be. Az eseményhez csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Szabad Egyetem, a Hallgatói Szakszervezet, a Szülői Hang és az Oktatói Hálózat. Emellett az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum is jelen van. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a Soros-hálózat és az ellenzék kampányakciójáról van szó.

"Nem azért tüntetek, mert nem akarok tanulni" - mondta az első felszólaló, Tasi Zsuzsi középiskolás diák. Ő arról beszélt, hogy imád tanulni, de arra nincs ideje, hogy azt tanulja, ami érdekli. Ehelyett az iskolában nagyon sok olyan dologgal kötik le az idejét, amelynek semmi értelmét nem látja. 

A tüntetés elején Áder János elhíresült videóját játszották be, amikor 2009-ben a Brüsszelbe készülő politikus angolul nyökögött, miután felhívták egy angol nyelvű telefoninterjúra. Ezután Orbán Viktor néhány angol nyelvű megszólalásából is vágtak be részleteket a miniszterelnök jellegzetes magyaros akcentusával. 

A mai tüntetés szervezői szerint 

az általános- és középiskolákban nem megfelelő színvonalú a nyelvoktatás, így azok a gyerekek, akiknek a szülei nem tudnak drága különórákat megfizetni, kiszorulnak a felsőoktatásból.

"Azért lettünk tanárok, hogy esélyt adjunk a diákoknak, mindenkinek" - mondta a tüntetésen Dvorácskó Balázs, a Pedagógusok Szakszervezetének képviseletében. A pedagógusképzésben most tanulók felének nincs nyelvvizsgája, így szerinte ha 2020-tól nyelvvizsgát írnak elő az egyetemi felvételiken, sokan nem fognak bejutni, így nem lesz megfelelő tanárutánpótlás se. 

"A kormány hat évvel ezelőtt bejelentette, hogy 2020-ban nyelvvizsga kell a felvételihez, majd hat évig nem csinált semmit, mondta Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője. Azóta egy Emmi által indított vizsgálat is megállapította, hogy a magyar iskolákban folyó nyelvtanítás nem hatékony.

A Soros-hálózat és az ellenzék kampányakciója a mai demonstráció, közölte még a tüntetés előtt az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága.

Közleményük szerint "négy héttel az EP-választás előtt a Soros-szervezetek, Gyurcsányék és a többi ellenzéki párt fűti az eseményeket. Az ellenzék megint politikai kampányakciókhoz akarja felhasználni a diákokat."

Az államtitkárság szerint a nyelvvizsgához kötött felvételiről szóló döntés 2014 óta ismert az iskolák, a pedagógusok, a szülők és a diákok előtt. Bevezetését több mint hat év felkészülési idő előzte meg. A kormány segíti a fiatalok nyelvtanulását és jelentős anyagi terhet vesz le a szülőkről azzal, hogy ingyenessé tette az első sikeres nyelvvizsgát, és bevezeti a kétszer kéthetes ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokat. 

Ebben a cikkünkben szedtük össze a témával kapcsolatos tényeket és érveket.

(Borítókép: Huszti István / Index)