Az eddig vizsgált csapvízminták ötödében túl sok volt az ólom

2019.05.02. 09:14 Módosítva: 2019.05.02. 16:30

A csapvíz ólomtartalmát vizsgálja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az eddig beérkezett 2700 vízminta ötödében találtak eltérést, jellemzően a régi épületekben mutatható ki határérték feletti ólomkoncentráció a csapvízben - írta a Világgazdaság

A mérések szerint elsősorban a régi épületek vízvezetékei jelentik a nagyobb vízminőségi kockázatot. A Nyitott laboratórium programban főleg az 1945 előtt épült házak lakóitól várják a vízmintákat, az ingyenes vizsgálati lehetőség 2020. március 31-ig tart. A legtöbb minta eddig Budapestről érkezett, mert itt találhatók a legnagyobb arányban régi épületek.

A csapvíz ólomtartalmának kockázati térképe Budapesten. A képre kattintva megtekintheti Magyarország térképén a részletes felmérést az ÁNTSZ oldalán.
A csapvíz ólomtartalmának kockázati térképe Budapesten. A képre kattintva megtekintheti Magyarország térképén a részletes felmérést az ÁNTSZ oldalán.
Fotó: ÁNTSZ

A csapvízben lévő ólom fő forrását a vízhálózatban lévő ólomcsövek adják, de az ólomcsövek részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten. A csapvíz kifolyatása viszont jelentősen csökkenti az ólomtartalmat.

Az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése projekt teljes költségvetése 11,43 milliárd forint, ezen belül az ivóvíz ólomvizsgálatára 500 millió forint áll rendelkezésre.

Az ivóvíz ólomtartalma a jogszabályok szerint literenként legfeljebb 10 mikrogramm lehet. Az ólom mérgező nehézfém, egészségkárosító hatása pedig régóta közismert: többek között számos idegrendszeri problémát okozhat. A csapvizek ólomtartalma főleg a várandósok és a három év alatti kisgyermekek esetén okozhat súlyos problémát.

Ebben a projektben valósul meg a Feltáró monitoring program is, aminek célja az ivóvíz ólomtartalmának országos szintű becslése. Ehhez 60 reprezentatív mintaterületet választott ki az NNK. A beérkezett minták alapján elkészíti Magyarország ólomtérképét is, amin majd cím alapján is lehet tájékozódni az ingatlanok érintettségéről - írja a Világgazdaság. Magyarországon egyébként jellemzőenjó minőségű a csapíz.

A dologgal kapcsolatban megszólalt a Magyar Vízmű Szövetség (Mavíz) is. A Mavíz elmondta, hogy csak az 1945 előtt épült épületeket érinti a probléma, tehát nem globális problémáról van szó, hanem mindössze néhány ezer embert érint a dolog. Akinek kétségei vannak az otthonában található csapvíz minőségével kapcsolatban, az bátran fordulhat a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, vagy a helyi illetékes víziközmű szolgáltatóhoz is, olvasható a Mavíz közleményében.