Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Súlyos szennyezést találtak a volt szovjet lőtér környékén a Strázsa-hegyen

2019.05.03. 10:29

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megkezdte az esztergomi Strázsa-hegy közelében lévő volt szovjet gyakorló- és lőtér környezeti kármentesítését, a 2,7 hektáros területen jelentős az üzemanyag- és fémszennyezés. A helyreállítás 400 millió forintba kerül - közölte az intézmény az MTI-vel.

A korábbi környezetvédelmi felmérések szerint a volt katonai terület két helyszínen is szennyezett. Ezek a területek ivóvízbázisok közelében, kiemelten érzékeny területen találhatók.

A szovjetek által létesített volt üzemanyag-tároló területén a talaj szénhidrogénnel szennyezett, itt ki kell termelni a szennyezett területet.

A strázsa-hegyi bemutatóközpont melletti négy tavat harckocsiúsztatónak használták a szovjetek, ott az iszapban fémeket is kimutattak. Az iszapot szikkasztás után ártalmatlanítják. A beavatkozás előtt a halakat, kétéltűeket, hüllőket ideiglenes élőhelyre telepítik.

A tavak kármentesítésével és az élőlények visszatelepítésével őszre végeznek. A volt üzemanyag-tárolónál a betonlétesítmények bontását is elvégzik, itt 2021 augusztusára állhat helyre a természetes állapot.

A területet már a monarchia idején katonai gyakorlatokra használták. Az első világháború után Esztergom határvárossá vált, ezzel megnőtt katonai szerepe. A második világháború után 1956-ig a Strázsa-hegy a magyar honvédség gyakorlótere volt, 1956-tól a szovjet déli hadseregcsoport harckocsizó és vegyvédelmi alakulatai használták.