Emma
-2 °C
6 °C

Vesztegetési pénzt kért a parkolóőr Budapesten

2019.05.03. 10:55

Veszetegetés miatt emelt vádal a Fővárosi Ügyészség egy parkolóőr és egy férfi ellen, mert a parkolóőr pénzt fogadott el a férfitól, aki nem váltott parkolójegyet, és megígérte, hogy az összeg fejében elengedi a díjfizetési felszólítást - írja közleményében a Fővárosi Ügyészség. 

A vádirat szerint egy 55 éves férfi 2017. november 24-én a kora délutáni órákban egy balesetet szenvedett hozzátartozóját vitte sürgősségi ellátásra autójával, és a VIII. kerület, Gázláng utcában parkolt, de nem vett parkolójegyet. 

A parkolóőr 11.000 forintot meghaladó pótdíjfizetési felszólítást hagyott a gépkocsi szélvédőjén, amelyet az autóhoz visszaérkező férfi észrevett, és jelezte a parkolóőrnek, miért nem vett jegyet valamint, hogy kész kifizetni a parkolás díját. 

A PARKOLÓŐR NEM KÖZÖLTE A PARKOLÓVAL, HOGY FIGYELEMMEL A SÜRGŐS PARKOLÁSI KÉNYSZERRE A PÓTDÍJ ALÓL UTÓLAGOSAN, EGY JOGSZERŰ ELJÁRÁSBAN MENTESÜLHET, HANEM AZT MONDTA NEKI, HOGY A RÖGZÍTETT DÍJFIZETÉS 2.500 FORINTÉRT ,,ELRENDEZHETŐ”.

Az 55 éves férfi végül a nála lévő 2.300 forintot átadta a korrupciós összeget kérőnek, azért, hogy a parkolóőr jogellenes módon intézze el a pótdíj törlését. Az összeget az őr elfogadta, a pótdíjat azonban nem töröltette, azt végül a parkolási társaság a sofőr kérésére, a sürgős parkolás céljának utólagos igazolását követően tette meg.

 A Fővárosi Főügyészség a parkolóőr ellen önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, a parkoló férfi ellen gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken.

A törvény mindkét bűncselekményt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, a parkoló személy esetében azonban nyomatékos enyhítő körülményeket is figyelembe kell venni.