WWF: Kivágták az ország egyik legidősebb erdejét

2019.05.06. 11:50 Módosítva: 2019.05.06. 13:43

Védett területen álló, 180 éves erdőt vágtak ki a Bükki Nemzeti Parkban, közölte a WWF Magyarország.

A környezetvédő szervezet szerint a Bükk-fennsík peremén lévő Tar-kő szomszédságában egy védett, nemzeti parki területen álló, 180 éves bükkösben végzett egyhektáros fakitermelést az Egererdő Zrt. állami erdőgazdaság. Mint írják,

Magyarország egyik legidősebb, természetvédelmi szempontból különösen értékes, az európai Natura 2000 hálózat részeként is nyilvántartott erdejében olyan ritka madárfajok fordultak elő, mint a fehérhátú fakopáncs vagy a kék galamb, emellett 13 védett és fokozottan védett növényfaj példányainak adott otthont.

A WWF szerint ráadásul a kitermelt mintegy 600 m3 faanyag a fák igen magas kora miatt nagyrészt csak alacsony piaci értékű tűzifának vagy rostfának alkalmas.

A 180 évnél idősebb erdők területe országosan nem éri el az 1000 hektárt - ami az országos erdőterületnek kevesebb, mint fél ezreléke.

Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője közölte, sajnálatos, hogy Magyarország természeti és turisztikai szempontból legértékesebb erdeinek fennmaradása még a nemzeti parkokban, védett területen sem minden esetben biztosított.

Az Index többször kereste a Bükki Nemzeti Park kommunikációs osztályvezetőjét, hogy reagáljon a WWF állításaira, egyelőre nem sikerült elérnünk.

Frissítés 15:45-kor: Az állami Egererdő Zrt. közleményt adott ki az ügyről, miszerint a természetvédelmi hatóság engedélyével és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetett módon végeztek fakitermelést, ami

az erdő megfiatalítását szolgálta.

Közlésük szerint nem gazdasági okokból vágták ki a fákat, hanem azért mert az érintett erdőrészben több évtizeden át tartó erdőfelújítási munka folyik, melynek során az idős erdő mintegy felét hátrahagyták. A fennmaradó részen is csak azon a szűk egy hektáron vágták ki az idős fákat, amelyen a természetes úton születő csemeték további növekedéséhez ez már szükséges volt. Az Egererdő Zrt. szerint 

a WWF hazai hivatásos természetvédelem munkáját veszi semmibe, amikor a tények egy részének ismertetése nélkül ágazatok közötti ellentétként próbálja ábrázolni a szakmailag egyeztetett folyamatokat.